Kaikki synnit -rikosdraamaa kuvataan jälleen Oulun seudulla – kurkista kulisseihin

Kehuttu ja palkittu Kaikki synnit -sarja saa jatkoa. Mesta.net vierali toisen kauden kuvauksissa.

Olemme Oulunsalossa Koppanan leirikeskuksessa. Tänään leirikeskuksen tontille on pakkautunut noin 25 näyttelijää, 70 tuotantohenkilöä sekä kymmeniä ajoneuvoja. Ilma on kolea ja tuuli vihmoo.

Tänään kuvataan kohtausta, jossa naisjoukko suorittaa voimaannuttavia rituaalejaan perustamassaan Millenium-keskuksessa.

”Kuvaushiljaisuus, kiitos”, apulaisohjaaja Risto Tuominen pyytää.

Kameran käydessä rakennuksen kappelissa alkaa puhdistautumisrituaali. Jari Virmanin esittämän hahmon jalat pestään ja kuivataan. Tunnelma on käsinkosketeltavan harras ja hurmoksellinen. Takkatuli loimuaa ja ritisee nurkassa.

kaikki synnit kuvaus 34

kaikki synnit 2 kausi kuvaus2
Ohjaaja Mika Ronkainen ja pääosan esittäjä Matti Ristinen.

Yli 30 maahan myydyn rikosdraaman toinen kausi tulee katsottavaksi Elisa Viihteesen syksyllä 2020.

Kakkosaudella tehdään aikahyppy vuoteen 1999 eli kahdenkymmenen vuoden taakse. Lähestyvä vuosituhannen vaihde ravistelee Varjakan kunnan lestadiolaisyhteisöä ja ilmassa leijuu epävarmuus.

Tuottaja Ilkka Matilan mukaan tuleva kausi kuvaa aikaa, jolloin Pohjois-Pohjanmaasta tuli it-maailman polttopiste. Talous vaurastui ja tulevaisuuden usko oli vahva.

”Toinen kausi on itsenäinen teos, mutta kyllä katsoja saa enemmän irti siitä katsomalla myös ensimmäisen kauden”, Matila toteaa.

Ensimmäinen kausi kuvattiin kesällä 2018, jolloin Suomessa hikoiltiin ennätyshelteiden kourissa. Vettä satoi vain yhtenä kuvauspäivänä. Toisen kauden piti kylpeä kauniissa lumimaisemissa, mutta leuto talvisää on muuttanut kuvaussuunnitelmia ja aiheuttanut lisätyötä.

”Lumettomuuden myötä emme ole näyttäneet niin laajoja maisemia kuin oli tarkoitus. Muutamiin kohtauksiin on kuskattu lunta kuorma-autoilla. Pahinta on sään jatkuva muuttuminen. Olisi parempi, jos maa olisi tasaisesti joko musta tai valkoinen”, Matila sanoo.

kaikki synnit ristinen

Vanhempaa konstaapelia Jussi Ritolaa esittävä Matti Ristinen seisoo reteänä ja freesinä vanhan poliisiauton vierellä.

Ensimmäiseltä kaudelta tutuksi tulleet risuparta ja pömppövatsa ovat vaihtuneet siloposkiin ja riuskaan vartaloon.

Ristisen mukaan muutos on tapahtunut luontevasti palaamalla normaaliin ruokavalioon ja liikuntatottumuksiin.

”Olen palauttanut jäntevyyttä ja miettinyt, että miten liikuin kolmevitosena. On paljon kuusikymppisiä, jotka valittelevat vanhuuttaan. Mutta jos pitääkin itseään nuorekkaana ja kiinnostuu uusista asioista, se näkyy olemuksesta”, 46-vuotias näyttelijä toteaa.

Kaikki synnit -sarjaa on kuvattu tammikuun alusta saakka Oulun seudulla. Helsingissä asuva Ristinen on asunut viikot Oulussa ja matkustanut viikonloppuisin perheensä luokse.

”Tämä on ihan keikkatyöläisen arkea. Kun matkusta Helsingistä pohjoiseen, pää kääntyy työasentoon ja tuo omat rutiinit.”

kaikki synnit merja aakko
Kaikki synnit -sarjan myötä Merja Aakko siirtyi journalistin työstä käsikirjoittajaksi.

Kuvauspaikalle saapuu myös Merja Aakko, joka on käsikirjoittanut myös sarjan toisen kauden Mika Ronkaisen kanssa. Aakko tapaa käydä kuvauksissa säännöllisesti, jotta tuntuma sarjaan säilyisi läheisenä.

”On ihanaa, kun käsikirjoitus herää henkiin kuvauksissa. Nämä osaavat ihmiset tekevät sen. Jollain tavalla käsikirjoitus on kaikki ja ei mitään”, hän pohtii.

Sarjan toista kautta on kuvattu miltei kaikissa Oulun lähikunnissa, kuten Lumijoella, Tyrnävällä, Oulunsalossa, Kempeleessä. Kuvauksissa on ollut mukana noin 700 avustajaa. Kakkoskauden suurin kohtaus kuvattiin Kellon nuorisoseuran talolla, jonne saapui 300 avustajaa.

kaikki synnit ronkainen
Ohjaaja ja toinen käsikirjoittaja Mika Ronkainen näkee Kaikki synnit -sarjan trilogiana. Kolmannestakin kaudesta on ollut puhetta.

Ohjaaja ja toinen käsikirjoittaja Mika Ronkainen saapuu ruokatauolle lämmitettyyn telttaan. Oulussa asuva Ronkainen kertoo saaneensa runsaasti palautetta ensimmäisestä kaudesta.

”Saimme paljon palautetta lestadiolaisuudesta erkaantuneilta ihmisiltä. Moni heistä kertoi kokemuksistaan ja totesi, että sarja antoi todenmukaisen kuvan elämästä uskonnon sisällä. Se lämmitti minua ja Merjaa erityisesti, koska se oli meidän tavoitteemme, kun lähdimme kirjoittamaan sarjaa”, Ronkainen sanoo.

Ronkaisen mukaan kuvauksia on helpottanut paljon se, että toisesta tuotatokaudesta päätettiin hyvissä ajoin.

”Meillä oli parin jakson käsikirjoista valmiina, kun aloimme kuvata ykköskautta. Mikä oli hyvä, koska pystyimme hiomaan ykköskautta suhteessa toiseen  hyvissä ajoin.”

Toisella kaudella lestadiolaisessa Varjakassa aviopari löytyy kuolleena kotinsa keittiöstä. Veriteko sysää konstaapeli Ritolan (Ristinen) seesteisen elämän sivuraiteille.

Myös toisella kaudella ratkotaan raakoja rikosvyyhtejä.

”Kyllähän rikossarjassa ruumita pitää tulla. Luvassa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pyrimme löytämään kakkoskaudella erilaisia teemoja ja kulmia. Lestadiolaisuutta ei käsitellä samalla tavoin kuin ensimmäisellä kaudella.”

”Tällä kaudella käsitellään myös vuosituhannen vaihteesta johtunutta epävarmuutta. Ihmiset odottivat jotain suurta muutosta ja sitä ei sitten tullutkaan”, Ronkainen kuvailee.

Lisää kuvia kuvauksista löytyy alempaa. Sarjan ensimmäinen kausi on katsottavissa Elisa Viihde Aitio -palvelusta.

kaikki synnit kuvaus 20
Vanha leirikeskus toimi kuvauspaikkana.
kaikki synnit kuvaus 20 1
Saaviin laitettiin kuumaa vettä, jotta se höyryäisi viileässä kappelissa. Kuvassa näyttelijät Laura Malmivaara ja Milla Kangas.

kaikki synnit millenium

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone