Jussi Vatanen samaistuu Downshiftaajien roolihahmoonsa: ”Poden itsekin kotiseutukaipuuta”

”Uskottavuus ja maanläheisyys ovat Downshiftaajat-sarjan vahvuuksia”, toteaa Jussi Vatanen.

Vatanen näyttelee Downshiftaajat-sarjassa Tommi Kuuselaa. Kolmannella kaudella Tommi saa yllättävän työtarjouksen syntymäpitäjästään Hankalammelta. Helsingissä pitkään asunut mies päättää palata syntymäkotiinsa vaimonsa Satun (Iina Kuustonen) ja lapsensa kanssa.

Maallemuutto ei suju kitkatta, sillä yllättäen myös Tommin äiti (Kaija Pakarinen) jää asumaan saman katon alle.

Vatanen toteaa, että vastaavanlainen elämänpiirin muutos olisi iso asia kenelle tahansa.

”Sarjassa haetaan vaihtoehtoja elämälle ja mietitään, että olenko minä tyytyväinen juuri tässä elämäntilanteessa. Tähän asetelmaan on itse kunkin helppo samaistua. Mietin itsekin usein, että onko elämäni menossa oikeaan suuntaan”, Vatanen pohtii.

Downshiftaajat-sarja teemat ovat muuttunut jokaisella kaudella, Avauskaudella Kuuseloiden elintaso romahti ja he joutuivat muuttamaan ankeaan betonilähiöön. Toisella kaudella pariskunta koki äkkirikastumisen. Nyt muutetaan maalle hakemaan uusia tuulia elämään.

”Sarjan lähtökohtana ovat uudet elämäntilanteet. Tekijänä on mielenkiintoista näytellä samoja roolihenkilöitä, mutta samalla täytyy miettiä, miten he kussakin elämäntilanteessa mahtavat toimia”, Vatanen pohtii.

Vatanen syntyi ja varttui Sukevalla Pohjois-Savossa. Siksi sarjan aihepiiri on hänelle erityisenkin tuttu ja tunnistettava.

”Roolihahmoni on kahden maailman välissä ja hänellä on kaksoisidentiteetti, jonka tunnistan itsessänikin. Koen itsekin kaipuuta omalle kotiseudulleni.”

Vatanen pitää sarjan vahvuutena ovat maanläheisyyttä ja uskottavuutta. Suurin osa asioista pyörii parisuhteiden ja muiden tavallisten asioiden ympärillä.

Koropandemian takia sarjan aihepiiri on ajanhermolla. Kevään ja kesän aikana Suomessa on tehty ennätysmäärä etätöitä ja samalla monet ovat miettineet maallemuuttoa.

Vatanen välttää ajatusta siitä, että kaikkien pitäisi muuttaa maalle.

”Paikka, jossa ihminen syntyy ja varttuu, jättää häneen lähtemättömän jälkensä. On kuitenkin muistettava, että nämä ovat hyvin yksilöllisiä asioita.”

Downshiftaajien uudet jaksot ovat katsottavissa Elisa Viihde Aitiossa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone