Jerry Seinfeldin elämäkerrallinen teos sukeltaa stand up -komiikan ytimeen ja tarjoaa nauruelämyksiä – ”Sitä voisi verrata lainelautailijaan…”

Jerry Seinfeld on yksi historian arvostetuimpia ja menestyneimpiä koomikoita. Hänet tunnetaan parhaiten tv-sarjastaan Seinfeld, jota hän käsikirjoitti ja jonka pääosaa hän näytteli vuosina 1989-1998.

Onko tästä mihinkään? -teos kertoo hänen elämästään ja urastaan. Ennen kaikkea se läpileikkaa hänen tuotantoaan. Kirjaan on tallennettu suuri määrä Seinfeldin parhaaksi katsomiaan juttuja.

”Stand up -komiikassa on kyse lyhyestä ja ohikiitävästä hetkestä ihmisten kesken. Sitä voisi verrata siihen tunteeseen, joka lainelautailijalla on, kun hän odottaa vielä kerran pääsevänsä ratsastamaan aallolla”, Seinfeld tiivistään kirjassaan.

Seinfeldin koomikon uran voi katsoa saaneen alkusysäyksen 70-luvun alussa, kun hän kuuli kaverinsa isoveljen sanovan, että New York Cityssä oli paikka, jossa nuoret ihmiset pääsevät lavalle ja tekevät siellä aivan uudenlaista stand up -komiikkaa. Se piti nähdä ja kokea.

Miten kummassa nuo koomikot saattoivat tietää, että se, mitä he sanoivat, kirvoittaisi ventovieraista esiin moisen naurunremakan? Minä en kyennyt sitä tajuamaan”, nuorukainen ihmetteli tuolloin.

Hän luki Phil Bergerin kirjan The Last Laugh, jonka aiheena oli pelkästään stand up -komiikka. Myös Dustin Hoffmanin tähdittämä Lenny-elokuva lisäsi kiinnostusta komiikkaan.

Hän alkoi ihailla koomikoiden tyystin järjetöntä ja omituista tapaa elää ja olla.

Se, ettei siinä ollut glamourin häivääkään ja että kaikki oli niin täysin normaalia, sai minut sekoamaan.”

Seineldin mukaan viehtymys perustuu häviämisen riskiin: siinä voi yhtä hyvin tulla voitto kotiin tai sitten karvas häviö.

”Yhä tänäänkin, kun astun johonkin stand up -klubiin sisään, tunnen sisälläni sen saman kihelmöinnin.
Ja minun on pakko myöntää, että osa siitä perustuu myös sille tunteelle, että missä hyvänsä koomikot sitten työskentelevätkin, paikka on taistelukenttä
”, hän kertoo kirjassaan.

Seinfeld kertaa Hollywood-uransa alkua. Hän muutti Los Angelesiin elinikäiset säästönsä eli 2000 dollaria taskussaan. Hän nukkui aluksi kaverinsa sohvalla.

Ensimmäinen juttu, jonka minä saavuttuani tein, oli ostaa käytetty vuosimallin 1974 porrasperäinen Fiat 24, joka oli hyvin näppärä pieni auto. Se maksoi 2000 dollaria, ja niin minä olin jälleen lähtökuopissa.”

”Tiesin toki jo silloin, ettei yksi hyvä esiintyminen jossakin talk show’ssa vielä riittäisi.
Mutta minä olin joka tapauksessa jo kauan sitten keskittynyt tähän yhteen asiaan, jolle halusin elämäni omistaa”

Kirjan parissa herää ajatus, että maailman huippukoomikotkin ovat lavalla usein yksinäisiä ja epävarmoja.

”Jopa kaikkein suurimmat koomikot kapuavat yhä lavalle takaraivossaan huoli siitä, että se, mitä hyvänsä heillä onkin, ei ole tänä iltana riittävän hyvää. Me tavoittelemme aina jotakin enemmän.”

Kirjaan on koottu kymmenittäin vitsejä koomikon 45-vuotisen uran ajalta. Ne valottavat omalta osaltaan Seinfeldin elämää ja kertovat hänen nerokkaasta ajatuksenjuoksustaan. Tässä yksi jutuista:

Ampumahiihto
Ampumahiihto on minun suosikkilajini.
Ampumahiihdossa siis sekä sivakoidaan että räiskitään pyssyllä.
Asuukohan Alpeilla paljon tarkka-ampujia?
Ainakin jos minulta kysytään, nuo kaksi asiaa kuuluvat aika eri kategorioihin.
Sama jos yhdistettäisiin uinti ja jonkun tyypin kuristaminen.
Siinä uitaisiin altaan päästä päähän,
nitistettäisiin joku tyyppi,
sitten tehtäisiin potkukäännös,
ja uitaisiin taas altaan toiseen päähän.

Kursivoidut kohdat ovat kirjasta Onko tästä mihinkään? (Bazar, 2021). Seinfeldin kirja on saatavilla myös Anssi Niemen lukemana äänikirjana.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone