Jarkko Sipilän uutuusdekkarin idea syntyi Niuvanniemen sairaalassa – lue haastattelu

jarkko sipilä

Pitkän linjan dekkaristi ja rikostoimittaja Jarkko Sipilä julkaisi juuri uuden Takamäki-dekkarin Uhripeli. Mesta.netin kirjasivusto haastatteli dekkaristia revolveri-tyylisesti.

Mitä kuuluu Jarkko Sipilä?

Ihan hyvää, kiitos. Rikospaikan kausi saatiin vappuna päätökseen ja uusi Takamäki-ilmestyi nyt.

Uhripeli on jo 19. Takamäki-dekkarisi. Missä koet kehittyneesi eniten vuosien varrella?

Tietysti juonen rakentaminen on sellainen asia, jossa kokemuksesta on hyötyä. Siinä oppii tietämään, mitä kirja vaatii. Toisaalta pitkässä kirjasarjassa vaarana on itsensä toistaminen.

Uhripelissä Takamäki joukkoineen tutkii raakaa perheväkivaltatapausta.  Miten lähisuhdeväkivalta päätyi dekkarin aiheeksi?

Tarinan kehittäminen lähtee isosta ideasta ja vainoamisesta kertova tarina oli ollut mielessä jo jonkin aikaa. Näihin tapauksiin törmää rikostoimittajan työssä jatkuvasti. Mietin miten sellaisen saisi Takamäki-dekkariin. Jos jo pahaa tehnyt vainooja karkaisi vankilasta kostamaan… Se oli alkuperäinen idea, mutta se muuttui kun kävimme kuvaamassa Rikospaikan jaksoa Niuvanniemen sairaalassa elokuussa 2018. Taas hyvä esimerkki siitä miten rikostoimittajan ja rikoskirjailijan työt nivoutuvat yhteen.

Olet myös työskennellyt pitkään MTV3:n rikostoimituksessa ja tehnyt Rikospaikka-ohjelmaa. Miten pitkä työura rikosten parissa on muuttanut sinua ihmisenä?

Vaikea sanoa, kun tätä on tehnyt kohta kolmekymmentä vuotta. Sen voi sanoa, ettei ihmisen pahuus yllätä.

Kerro joku erikoinen tilanne, joka on sattunut Rikospaikan kuvauksissa?

Oulussa teimme juttua vanhemmasta pimeästä henkirikoksesta ja haastattelimme poliisia kerrostalon pihalla. Tappo oli tapahtunut siinä talossa. Rakennuksen pyörävarastossa oli paikallisen taloyhtiön oma kahvila ja haimme siitä sitten pahvikahvit. Jäimme juttelemaan asukkaiden kanssa, jolloin selvisi että yksi paikalla olevista naisista oli löytänyt ruumiin. Hän kertoi tapahtumista, muttei kuitenkaan lopulta suostunut haastatteluun.

Miten saat irtioton työstä?

Pelaamalla Xboxia.

Suomi lukee -tutkimuksen mukaan painettujen kirjojen myynti on laskenut, mutta sähkökirjojen osuus on nousussa. Kokonaisuutena kirjamyynti on laskenut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Miltä kirjan tulevaisuus näyttää sinusta?
Kilpailu ihmisten ajasta on kovaa. Mutta miksi katsoisit videolta jonkun toisen kehittämää tarinaa, kun kirjaa lukemalla ja kuuntelemalla saat tarinan elämään pääsi sisään?
Erityisesti äänikirjojen suosio tuntuu kasvavan.

Mitä kirjoja olet itse lukenut viime aikoina?
Viimeksi luin Rikospaikka-kollega Pekka Lehtisen toimittaman Janne Nacci Tranbergin elämästä kertovan Wanted-kirjan. Aika usein luen historia- ja elämänkertakirjoja.

Mitä toivoisit vielä saavuttavasi kirjoittajan urallasi?
Paras kiitos on se, kun lukija sanoo joutuneensa valvomaan koko yön, kun ei voinut jättää tarinaa kesken.

Kiitos haastattelusta. Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Laitan ex-Cannonball Mika Ilmenin muistelmat kasaan ja sitten on vuorossa kuukausi lomailua. Syksyllä Rikospaikka taas jatkuu.

 

Uhripelin arvostelu: Jarkko Sipilän uutuusdekakri sisältää perheväkivaltaa ja karmean käänteen.

uhripeli_web

Uhripeli Elisa Kirjassa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone