Jääkaksoset – S.K. Tremayne ★★★★☆

0GBD_01_sk.indd

Jääkaksoset – S.K. Tremayne

OTAVA 2016, 286 s.

Tremaynen Jääkaksoset on sananmukaisesti hyytävää luettavaa. Kirjailijanimen taakse kätkeytyy pitkänlinjan lehtimies ja menestyskirjoittaja, jonka oikeaa nimeä kustantaja ei ole julkaissut.

Tarina kertoo keskivertoisen onnellisesta brittiläisestä arkkitehtiperheestä, jossa  vanhempien lisäksi on kaksostytöt, Lydia ja Kirstie. He syntyivät koleana talvipäivänä ja isoisä risti tytöt ”jääkaksosiksi”. Tarinan alkaessa tytöt ovat kuusivuotiaita. Ja niin yhdennäköisiä ja oloisia, että isälläkin on joskus vaikeuksia tunnistaa kumpi on kumpi.

Kaikki muuttuu, elämä menee sirpaleiksi, kun Lydia putoaa parvekkeelta kuolemaansa. Tästä alkaa perheen matka kohti helvettiä. Isä Angus, menestyvä arkkitehti, lyö riidan jälkeen työpaikallla esimiestään ja saa potkut. Äiti Sarah on free lancer lehtimies, joka taistelee oman toimeentulonsa ja musertavan surunsa kanssa puolesta. Perheen sisäiset jännitteet alkavat purkautua.

Kaiken lisäksi eloonjäänyt kaksoistytär Kirstie alkaa pakonomaisesti jankuttaa, että hän onkin kuollut sisarensa Lydia.

Taloudellisen tilanteen ja koko elämäntilanteen muuttumisen vuoksi Angus päättää siirtää perheensä keskiluokkaisesta elämästä kaukaiseen Skotlantilaiseen saareen. Angus on perinyt saaressa olevan vanhan talon isoisältään. Alkaa hankala sopeutuminen primitiivisiin oloihin ja ankaran surutyön aiheuttamiin traumoihin.

Kirstie ei anna periksi. Isä alkaa hermostua. Äiti on palasina. Uusi elämä syö kaikkien sielua. Välillä tarina on mysteerikertomus, välillä kummitustarina tai kauhukertomus. Mieleen tulee Ira Levinin kirja Rosemaryn painajainen joka sekoittuu Ken Follettin Neulansilmään.

Tremayne osaa pitää katsojaa jännityksessä. Paljastamatta enempää, kirjan edetessä iho usein nousee kananlihalle ja mieli järkkyy epäilyksistä ja ennakko-odotuksista, joita Tremayne taitavasti ujuttaa lukijan tajuntaan.

Kuka oikeasti putosi kuolemaansa? Miksi isä Angus alkaa hajota ja miksi eristyksissä elävä perhe ei tahdo tai pysty selvittämään vaikeimpia ongelmiaan. Erottaako kuolema ihmiset toisistaan, vai ei…

Tremayn osaa asiansa. Lukijan on mahdotonta päästää kirjaa käsistään. Mystinen maailma kuroutuu kohti vääjäämätöntä loppuaan.

Jussi Wahlgren

Jääkaksoset voi lukea Elisa Kirjassa.

FAKTA: S. K. Tremayne on Lontoossa asuva bestsellerkirjailija, joka on julkaissut romaaneja ja matkakertomuksia. Hänellä on kaksi tytärtä. Jääkaksoset on kansainvälinen suurmenestys ja se on kivunnut bestseller-listojen kärkeen useissa eri maissa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone