Ivalo-sarjan kuvaukset huipentuivat Lapissa – tältä näytti toisen kauden kuvauksissa

Rikosdraamasarja Ivalo on ollut menestys niin kotimaassa kuin kansainvälisillä kanavilla. Mesta.net vieraili toisen kauden kuvauksissa Lapissa.

Ivalo on Elisa Viihteen kaikkien aikojen katsotuin alkuperäissarja. Yli kahteenkymmeneen maahan myydyn sarjan avauskausi julkaistiin joulukuussa 2018. Uusi kausi saa ensi-illan Elisa Viihde Viaplayssa joulukuussa 2021.

Toisella kaudella liikutaan Ivalon lisäksi Rovaniemellä, minne Iina Kuustosen esittämä konstaapeli Nina Kautsalo on muuttanut. Kautsalo liittyy suomalaisvenäläiseen poliisiyksikköön, joten sarjassa poiketaan myös Venäjän Murmanskin alueella.

Kuustosen lisäksi uudella kaudella on muitakin ensimmäiseltä kaudelta tuttuja näyttelijöitä, kuten Pihla Viitala, Susanna Haavisto, Taneli Mäkelä sekä Kautsalon erityislasta esittävä Venla Ronkainen. Mukana on myös yhdysvaltalaisia ja venäläisiä näyttelijöitä, mutta heidät julkaistaan myöhemmin.

Mutta nyt ollaan Rovaniemellä ja käynnissä ovat kakkoskauden vihoviimeiset kuvauspäivät.

Tänään kuvataan kohtauksia, joissa näyttelevät Ivalo-sarjan uudet kasvot Mikko Nousiainen ja Wenla Reimaluoto. He esittävät julkkispariskuntaa. Nousiaisen esittämä Toni Kajanne on entinen NHL-tähti ja mediapersoona. Reimaluodon roolihahmo Aava on puolestaan huippukarateka, joka valmistautuu ensimmäisiin olympialaisiinsa.

Rovaniemeläinen omakotitaloalue uinuu hiljaisena, mutta yhden talon edustalla häärii monikymmenpäinen kuvausryhmä. Lumi narskuu kenkien alla. Hengitys höyryää. Kuvauspaikalle komennetaan hiljaisuus. Mikko Nousiainen istuu autossa ja käy juonen kannalta keskeistä sananvaihtoa.

Kun minuutin mittainen kohtaus on kuvattu, kuvauskalusto pakataan pikaisesti kuorma-autoihin ja matka jatkuu parin kilometrin päässä sijaitsevaan Sky-hotelliin.

Pikaisen maskeerauksen ja roolivaatteiden vaihdon jälkeen, Nousiainen ja hänen vastanäyttelijänsä Wenla Reimaluoto istuvat ravintolapöytään täysissä tällingeissään. Sarjan avustajia ohjataan oikeille paikoille ja samalla tehdään viime hetken säätöjä. Erään avustajan korkokenkien pohjat teipataan, jottei kopina tallentuisi ääniraidalle.

Hiljaisuus. Kamera käy! Taas mennään…

Tänä talvena Yle on esittänyt ensimmäisen kauden jaksoja, jonka myötä Ivalosta tullut jälleen suuri puheenaihe. Mikko Nousiainen toteaa, että sarjan tapetilla olo on tuonut mielenkiintoisen lisän kuvauksiin.

Sarjoja tehdään Suomessa aiempaa suuremmilla budjeteilla. Nousiainen toteaa, että rahan myötä mahdollisuuksia ja uskallusta on enemmän.

”On hienoa, että Ivaloon on satsattu paljon ja mukana on myös kansainvälisiä näyttelijöitä. Se kertoo halusta tehdä kunnianhimoista suomalaista rikosdraamaa. Se on ihailtavaa”, Nousiainen kehuu.

Wenla Reimaluoto (kuvassa) on näytellyt aiemmin muun muassa Kalifornian Kommando -sarjassa. Ivalo on tähän mennessä suurin tuotanto, jossa hän on mukana.

”Olen kiitollinen siitä, että olen päässyt urani alkutaipaleelle mukaan näin isoihin tuotantoihin. On myös ihanaa päästä ensimmäistä kertaa Lappiin kuvaamaan”, Reimaluoto sanoo.

Ivalon ensimmäisellä kaudella nähtiin huikean kauniita talvimaisemia. Toisella kaudella moottorikelkat vaihtuvat mönkijöihin, sillä tapahtumat sijoittuvat pääosin syksyisen kauniiseen ruska-aikaan. Vain nyt kuvattavat takaumatarinat sijoittuvat talveen.

Toisen kauden ohjaavat Jussi Hiltunen ja Juha Lankinen.

Rovaniemeläinen Jussi Hiltunen katselee Ounasvaaran laelta avautuvaa maisemaa mietteliäänä ja hitusen liikuttuneena. Muutaman kilometrin päässä näkyy hänen kotitalonsa. Kuvaukset rakkaissa kotimaisemissa ovat hänelle erityinen tapaus.

”Kuvausvaihe on niin hektinen, että kaikkea ei kerkeä miettimään. Mutta olisihan se kuulostanut uskomattomalta, jos olisin aikoinaan tiennyt olevani täällä hotellissa ohjaamassa isoa kohtausta”, Hiltunen pohtii.

Jussi Hiltunen ohjasi Ivaloa kotimaisemissaan.

Ensimmäisen Ivalo-kauden ohjasi Hannu Salonen. Kun Hiltunen kuuli tuolloin tekeillä olevasta sarjasta, häntä harmitti, ettei hän saanut olla mukana.

”Koska Ivalo sijoittuu Lappiin ja siinä on lappilaisia ihmisiä, koin sen heti jollakin tapaa omakseni. Olinkin iloisesti yllättynyt, kun tuottaja Jarkko Hentula soitti ja kysyi, että pääsisinkö tekemään toista kautta.”

Hiltusen mukaan kakkoskaudesta on tulossa edellistä hieman rohkeampi ja räväkämpi.

”Käsikirjoitukseen on tehty rohkeasti tiettyjä valintoja miettimättä liikaa katsojien reaktiota. Tarinalinjoja on useita. On rikollista toimintaa ja perhedraamaa. Sarjassa on aika lailla kaikille kaikkea”, Hiltunen summaa.

Tuottaja Jarkko Hentulan mukaan ykköskaudella keskeisenä ollut virusepidemia on uudella kaudella taka-alalla.

”Meillä kävi ensimmäisen kauden kanssa sekä hyvä että huono tuuri, kun virusaihe muuttuikin globaaliksi todellisuudeksi. Ikään kuin fakta rupesi imitoimaan fiktiota. Emme käsittele virusteemaa kovin paljoa toisella kaudella, koska virus on nyt ihmisten arjessa niin isosti. Se olisi vähän liikaa”, Hentula toteaa.

Lapin ainutlaatuinen luonto on yksi Ivalo-sarjan menestystekijöistä. Sarjan kuvauspaikat on etsinyt molemmilla kausilla Ilkka Mukkala. Ivalo on ollut hänelle poikkeuksellinen työtehtävä jo pelkästään kuvauspaikkojen määrän ja maisemakuvaustensa puolesta.

”Monissa tuotannoissa kauniit maisemat vain vilahtavat, mutta tässä sarjassa maisemaherkkua on esillä tuntitolkulla. Se on hyvä käyntikortti sekä sarjalle että Lapin matkailulle”, kemijärveläislähtöinen Mukkala pohtii.

Kuva: Ilkka Mukkala

Rovaniemeltä kuvausryhmä siirtyy 130 kilometrin päähän Pyhätunturille. Ivalon kuvaukset huipentuvat kohtaukseen, jossa kuvataan mökkipalo. Paikalla on paloautoja, poliiseja ja pelastushenkilökuntaa. Sammutusvesi höyryää pakkasillassa.

Harvoin katsoja tulee ajatelleeksi, miten ison työn pelkästään kuvauspaikkojen etsintä vaatii. Mukkala lukee käsikirjoitukseen. Sen jälkeen hän etsii sopivat kuvauspaikat ja esittelee ne tuotannolle. Ennen kuvausten alkua hän käy kuvauspaikoilla ohjaajan, kuvaajan ja lavastajan kanssa.

Mukkalan mukaan tulipalokohtausta suunniteltiin kuukausia. Ensin piti löytää sopiva mökki. Sen jälkeen paikka, missä kuvataan mökin kuvitteellinen palaminen. Lisäksi piti rakentaa palaneen mökin hirsinen kulissi, jossa suoritetaan rikospaikkatutkinta.

”Palavaa mökkiä varten tunturin rinteeseen roudattiin kuutioittain puutavaraa. Kaksi kokkoa tuikattiin tuleen ja niitä kuvattiin dronella. Sen jälkeen teimme hirsimökin siluetin, jota myös poltettiin. Palaneesta mökistä tuli tosi hieno”, Mukkala sanoo.

Ivalon uuden kaudet kuvaukset päättyivät helmikuun puolivälissä. Lapin maisemien lisäksi sarjaa kuvattiin logistisista syistä myös Helsingissä, Siuntiossa ja Porvoossa.

Jarkko Hentulan mukaan kuvaukset menivät yleisesti ottaen erittäin hyvin.

”Ajattelimme, että suurin haasteemme olisi ollut korona, mutta se ei ollut. Olimme jo tottuneet suojautumaan virukselta. Kaikki ovat pysyneet terveinä”. Hentula kiittelee.

Ensimmäisellä Ivalo-kaudella kuvausryhmää koetteli lähes 40 asteen pakkanen. Nyt suurin haaste koettiin tammikuussa, kun Etelä-Suomeen satoi kertaheitolla paksu lumipeite.

”Sulattelimme lunta tammikuussa Helsingissä. Meillä oli säiliöautollinen kuumaa vettä, jota suihkuttelimme letkusta talojen pihoille ja parkkipaikoille. Aiemmin olen ollut lumettamassa kuvauskohteita, mutta näinpäin en ole koskaan aiemmin joutunut tekemään. Kuljin itsekin kastelukannun kanssa sulattamassa viimeisiä lumikohtia kuvauspaikalta”, Hentula myhäilee.

Ivalon toinen kausi nähdään Elisa Viihde Viaplayssa joulukuussa 2021.

Teksti: Jouni Hirn. Kuvat: Jouni Hirn ja Ilkka Mukkala

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone