Get Out

DANIEL KALUUYA as Chris Washington in "Get Out," a speculative thriller from Blumhouse (producers of "The Visit," "Insidious" series and "The Gift") and the mind of Jordan Peele, when a young African-American man visits his white girlfriend’s family estate, he becomes ensnared in a more sinister real reason for the invitation.

Ohjaus: Jordan Peele. Pääosissa: Daniel Kaluuya, Allison Williams. 104 min. K16.

Chris (Daniel Kaluuya) ja Rose (Allison Williams) ovat saavuttaneet seurustelussaan pisteen, jossa miehen on aika tavata kumppaninsa vanhemmat. Tavallista jännittävämmän kohtaamisesta tekee Chrisin näkökulmasta se, ettei Rose ole kertonut vanhemmilleen tapailevansa mustaa miestä. Vastaanotto on kuitenkin lämmin, mutta edetessään viikonloppu alkaa saada yhä omituisempia piirteitä.

Jo Get Outin avauskohtaus, jossa musta mies kulkee läpi esikaupunkialueen, murtaa kauhuelokuvien perinteisiä asetelmia. Rotukysymyksiin liittyvä satiirisuus vahvistuu elokuvan edetessä naureskellessaan koulutetun valkoisen keskiluokan ”liberaalille rasismille” ja muistuttaessaan  Amerikan synkästä historiasta.

Elokuva toimii monella tasolla, eikä latistu pelkäksi poliittiseksi kannanotoksi. Teknisesti ja kerronnallisesti se on niin varmaotteinen, että on vaikea uskoa sitä minibudjetin esikoisohjaukseksi. Erityisen ihailtavaa on Jordan Peelen kyky rakentaa kauhun ja vierauden tunne mainoskuvamaiseen idylliin.

Peelen tausta sketsisarjojen parissaa palaa mieleen ikävästi vain Milton Howreyn esittämän puhtaan koomisen sivuhahmon kohdalla. Pieni pettymys on myös loppuratkaisu, jota muutettiin ”Yhdysvalloissa levottomuuksia aiheuttaneiden tapahtumien” vuoksi sovinnaisemmaksi.

Älykäs käsikirjoitus tarjoaa jatkuvia yllätyksiä, jotka eivät ole ennalta nähtävissä. Get Out on vuoden parhaita, hauskimpia ja älykkäimpiä amerikkalaisia kauhuelokuvia.

J. K. SILVENNOINEN

Elokuva katsottavissa Elisa Viihteen Vuokraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone