”Emma Rous on lunastanut paikkansa uutena kansainvälisenä mysteerikirjallisuuden tähtenä” – arvostelussa Täydelliset vieraat

Emma Rous: Täydelliset vieraat – Minerva-Kustannus 2021

Englantilaisen Emma Rousin esikoiskirja Au Pair oli kansainvälinen suurmenestys runsas vuosi sitten. Siksi odotukset olivat korkealla, kun uusi psykologinen trilleri Täydelliset vieraat ilmestyi tänä vuonna.

Eikä odotuksissa tarvinnut pettyä. Täydelliset vieraat on monitasoinen, syvällinen, tarkasti analyyttinen kuvaus vääristyneistä ihmisluonteista, traumoista, petturuudesta ja sankarillisuudesta.

Tapahtumapaikkana on historiallinen ja tosibrittiläinen kartano Raven Hill ympäristöineen Norfolkissa. Rous kuljettaa tarinaa kahdessa aikatasossa. Vuonna 1988 14-vuotias orpotyttö Beth pääsee sijaiskotiin Raven Hillin kartanoon. Siellä asuu samanikäinen sisäänpäinkääntynyt ja traumaattinen Nina, joka ei saa poistua kartanon alueelta, eikä seurustella kyläläisten kanssa. Koulunkäyntikin on järjestetty kotona.

Toinen aikataso on nykypäivä. Nuori lontoolainen näyttelijänalku Sadie kamppailee rahapulassa ja saa yllättäen hyvinpalkatun keikan tämän päivän Raven Hilliin, jossa viikonlopun aikana näytellään murhamysteeriä. Osanottajat ovat puoliksi paikallisia, oikeita henkilöitä ja puoliksi palkattuja näyttelijöitä.

Bethin ja Ninan elämä kirjan takaumissa saa uusia, epäilyttäviä käänteitä, kun Raven Hilliin ilmestyy yllätysvieraita. Viaton, tai paremminkin käytännönsanelema, roolileikki muuttuu jäätävän väkivaltaiseksi kuolemantanssiksi.

Sadien nykypäivän murhamysteerileikki muuttuu myös vaaralliseksi ja Raven Hillin vanhat, vaietut tapahtumat saavat valaistusta kaoottisten tapahtumien sekasorrossa.

Rous kirjoittaa lyhyitä kappaleita, kertojan näkökulma muuttuu ja toiminnan kiihtyminen kirvoittaa lukijan mielikuvituksen ylikierroksille. Hän kuvaa tapahtumia ja Raven Hillin vaiettua menneisyyttä suoraviivaisen loogisesti, mutta vain pienen palan kerrallaan.

Salaisuudet alkavat paljastua ja kahden eri aikakauden synneistä ja vääryyksistä paljastuu askel askeleelta yhtymäkohtia, joiden avulla koko sukutarinan monisärmäiset perhesuhteet vihdoin tuodaan päivänvaloon.

Emma Rous on lunastanut paikkansa uutena kansainvälisenä mysteerikirjallisuuden tähtenä. Odotan suurella mielenkiinnolla hänen seuraavaa trilleriään.

Jussi Wahlgren

Täydelliset vieraat on saatavilla myös äänikirjana ja e-kirjana.

Emma Rous vietti lapsuutensa Englannissa, Indonesiassa, Kuwaitissa, Portugalissa ja Fidzillä. Hän opiskeli eläinlääketiedettä Cambridgen yliopistossa ja työskenteli pieneläinlääkärinä 18 vuotta ennen ryhtymistään täysipäiväiseksi kirjailijaksi vuonna 2016. Emma Rous asuu miehensä ja kolmen poikansa kanssa Cambridgeshiressä, Englannissa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone