DVD – Kamikaze lentäjä

kamikazell

Kamikaze lentäjä. O: Takashi Yamazaki. PO: Min Tanaka ja Haruma Miura. 137 min. K-16. 2013.

ETERNALZERO4

Takashi Yamazakin ohjaama Kamikaze lentäjä (The Eternal Zero – Eien No Zero) on kerännyt Japanissa 7 miljoonaa teatterikävijää. Elokuvaa myydään lauseella ”yksi vuosisadan suurimpia sotafilmejä”. Itsevarmalle myyntilauseelle löytyy kuitenkin myös katetta – jos ei nyt aivan vuosisadan vaikuttavin niin Kamikaze lentäjä on kuitenkin mainio sotaelokuva, jolla on näyttävien taistelukohtausten lisäksi lämmin ja inhimillinen sydän.

On helppo huomata, miksi elokuva on herättänyt Japanissa suurten massojen liikehdintää. Elokuva sohii kuumaa perunaa – äärimmäistä sankaruutta edustavia kamikazelentäjiä. Aihetta pyöritellään nuoremman polven näkökulmasta, kuitenkaan historiallisia seikkoja väheksymättä. Aiheen käsittely on kuitenkin kiihkotonta. Tämän päivän Japanista alkava tarina asettaa nuoren sisarusparin hätkähdyttävään tilanteeseen – heidän oikea isoisänsä on kuollut sodan aikana kamikazelentäjänä. Asian selvittely tuo esille oudon seikan. Isoisä on saanut pelkurin leiman vaikka kuoli lopulta itsemurhaiskun toteuttajana. Isoisä rakasti elämää – enemmän kuin ajatusta sankarikuolemasta. Arvoituksen lopullinen avain löytyy kuitenkin lähempää kuin sisaruspari osaa arvata.

Elokuvan taistelukohtaukset ovat näyttävää, suorastaan kaunista katsottavaa. Kamera rakastaa lentäviä koneita. Myös elokuvan äänimaailma on sykähdyttävää. Yksityiskohtien runsaus on nautittavaa. Sodan raadollisuus tulee kuitenkin selkeästi esille. Elämää rakastava lentäjä tuomitaan joukon petturiksi. Jaksamisen rajat tulevat vastaan jokaisella, ennemmin tai myöhemmin. Inhimillisyys on sotakoneiston rattaissa vain rasite.

Elokuvan vahva ja realistinen draaman kaari kiertyy (Japanin näkökulmasta) sodan alun huumasta sodan loppuvaihdeiden romahdukseen. Vaikka elokuva sortuu paikoin, japanilaiseen tyyliin, ylidramaattisuuteen ja suurieleisyyteen, suoranaiseen pateettisuuteen ei sorruta. Kamikazelentäjä onnistuu mainiosti tuomaan esille rivisotilaan sydämen ja tunteet. Myös kotirintamalla riittää pakahduttavia hetkiä. Tarinasta löytyy myös kuoleman rajan ylittävän rakkauden teema.

Kamikaze lentäjä tuo sodan varjot nykynuorisolle ymmärrettävään muottiin. Elokuva haastaa totuttuja ajatusmalleja mutta ei kohtele niitä kaltoin. Erityisesti kyseessä on sotaelokuva, jolla on suuri sydän. Vaikuttavan kuvamaailman ja näyttävien taisteluiden vuoksi blu-ray -versio lienee järkevä kotiin hankittava vaihtoehto.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone