Blue-ray – Belle

Belle. O: Amma Asante. PO: Gugu Mbatha-Raw. 100 min. K-7.

belle-news

Kuinka monta elokuvaa, jonka pääosanesittäjä, ohjaaja ja käsikirjoittaja ovat mustia naisia, osaat nimetä? Tämän luettuasi ainakin yhden.

Bellen (2013) tarina rakentuu Dido Elizebeth Bellen (Gugu Mbatha-Raw) ympärille. Hän oli Englannin kuninkaallisen laivaston komentajan avioliiton ulkopuolella syntynyt tummaihoinen tytär, jonka kasvattivat hänen aristokraattinen isosetänsä lordi Mansfield (Tom Wilkinson) vaimoineen (Emily Watson).

1700-luvun Englannissa Bellen asema oli epäsuhtainen yhdistelmä hänen ulkoisia piirteitään ja sukujuuriaan, joita oli vaikea sovittaa yläluokan kankeaan etikettiin; isän perintö takasi taloudellisen riippumattomuuden, mutta ihonväri esti osallistumasta oman sosiaalisen luokan tapahtumiin tai ruokailemaan vieraiden kanssa samassa pöydässä.

Belle yhdistää historiallisia faktoja ja henkilöitä fiktiiviseen draamaan. Päähenkilön elämänvaiheet limittyvät oikeustaisteluun, jossa pohdittiin, ovatko lastina olleet orjat mereen heittäneen Zong-laivan omistajat oikeutettuja vakuutuskorvauksiin. Asian käsittely vaikutti keskeisesti orjuuden päättymiseen Isossa-Britanniassa.

Epookki käsittelee ihmisoikeuskysymyksiä nykypäivän arvojen näkökulmasta ja yksinkertaistaen, vaikka argumentit ovatkin vedenpitäviä. Tämän vuoksi hyvin näytellyt hahmot ovat joko kirkasotsaisia idealisteja tai rasistisia moukkia. Oman aikansa lapselta vaikuttaa ainoastaan Wilkinsonin esittämä tuomari.

Belle muistuttaa isolla rahalla tehtyjä brittiläisiä tv-pukudraamoja, ja sen saippuaoopperamainen juoni keskittyy ihmisoikeuskysymysten lisäksi aatelisten koukeroisiin avioitumisrituaaleihin, joissa tärkeimpiä kiihottimia ovat puolisoehdokkaiden suvun maine ja tulevan perinnön suuruus.

J. K. SILVENNOINEN

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone