Blu-ray – Näin Koulutat Lohikäärmeesi 2

nain_koulutat_lohikaarmeesi_2Näin Koulutat Lohikäärmeesi 2. O:Dean DeBlois. 101 min. K-7. 2014.

nain koulutat lohikaarmeesi2

Animaatioelokuva Näin Koulutat Lohikäärmeesi ja elokuvaan perustuva tv-sarja Lohikäärmeratsastajat on onnistunut jalostamaan viikingeistä ja lohikäärmeistä uuden Star Wars -leikkejä leikkivien poikien ihailun kohteen. Tosin lohikäärmekoulutukset sopivat myös tytöille, sillä jännnityksen lisäksi mukana on myös lievää teinimeininkiä. Lisäksi tarinasta löytyy söpö poika ja tyttö.

Näin Koulutat Lohikäärmeesi 2 ei turhaan selittele historiaansa. Loharit on kesytetty ja nyt on aika suunnata kotikylän ulkopuolelle. Nopeasti käy selväksi että aineksia löytyy niin Taru Sormusten Herrasta, Avatarista kuin Star Wars -sagasta lievillä Mad Max -kulisseilla vahvistettuna. Päähenkilö Hikotus törmää lohikäärmeenmetsästäjiin ja ”maailmanvalloittaja” Dragoniin mutta myös vielä tärkeämpään, henkilökohtaisempaan hahmoon. Lohikäärmeitä valjastetaan hyötykäyttöön myös muualla, niin hyvään kuin sotaisampaan tarkoitukseen. Tarina eteneekin askel askeleelta nuorukaisen kasvukertomuksesta ja perheen yhdistämisestä suuren taistelun odotukseen. Päähenkilöt eivät ole enää lapsia, parta kasvaa jo mutta aivan teinihömpäksi homma ei lipsahda. Vastakkainen sukupuoli kiinnostaa mutta pariutumiset jätetään vielä seuraavan elokuvan osalle.

Vaikka elokuvan yleisilmeessä on taistelua ja sotaisuutta, mukaan on mahdutettu myös riittävästi ihmissuhteita ja kasvukertomuksen vaatimaa haastetta sekä uhrautumista. Pahis on hyvinkin ilkeä ilmestys ja myös lohikäärmeistä löytyy variaatiota sekä ilkeysastetta. Mukana ovat myös kaksi jättimäistä kunkku-loharia. Varsinkin 5-vuotiaalle tytölle katselukokemus aiheutti pariin otteeseen turhankin jännittäviä hetkiä mutta kokonaisuus on tasapainossa. Tosin alussa tarinan kehittely vie aikaa ja loppupuolen taistelukohtaukset ovat turhankin massiivista ”Hobitti-mäiskintää”. Vaikka kauas on pitkä matka, Hikotuksen kasvutarinassa koti on kuitenkin kaikki kaikessa. Muut tutut henkilöhahmot jäävät varjoon sillä nyt koulitaan uutta johtajaa.

Animaatiojälki on todella onnistunutta. Kuvaa katselee mielellään. Värit ovat kirkaita, suorastaan herkullisia. Lisämateriaalina kerrataan lohareiden nippelitietoa, joka on varmasti pojille mielenkiintoista katsottavaa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone