Arvio: ”Jatko-osassa on perinteisesti kaikkea vähän enemmän, ja Bad Moms 2:ssa äitien määrä on tuplattu.”

KATHRYN HAHN, MILA KUNIS, and KRISTEN BELL in A BAD MOMS CHRISTMAS

Ohjaus: Jon Lucas, Scott Moore. Pääosissa: Mila Kunis, Kathryn Hahn, Kristen Bell, Christine Baranski, Cheryl Hines, Susan Sarandon. 105 min. K12.

Viime vuosina miehiset biletyselokuvat ovat saaneet rinnalleen variaation, jossa naiset ryyppäävät, sikailevat ja yrittävät selvitä aiheuttamastaan katastrofista. Tasa-arvo on toteutunut ainakin siinä, että lajityypin elokuvat ovat yleensä yhtä kelvottomia kuvaamansa kaveriporukan edustajien sukupuolesta riippumatta.

Kauhean Kankkusen (2009) käsikirjoittaneet Jon Lucas ja Scott Moore päättivät jatkaa trendiä Bad Momsilla (2016), joka yritti ravistella äitiyteen liittyviä mielikuvia. Sen se teki onnistuneesti, ainakin lipunmyynnin perusteella. Jatko-osassa on perinteisesti kaikkea vähän enemmän, ja Bad Moms 2:ssa (teatterilevitysessä nimellä A Bad Moms Christmas) äitien määrä on tuplattu.

Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) ja Carla (Kathryn Hahn) valmistautuvat jouluun stressaamalla. Asiaa ei helpota se, että heidän äitinsä saapuvat päsmäröimään jouluvalmisteluita. Tilanne on tosielämästä tuttu, mikä antaa komedialle kohtuulliset lähtöasetelmat. Lopulta se on kuitenkin teennäinen, persoonaton ja väärällä tavalla yliampuva kuin amerikkalaisen omakotitalon jouluvalot.

Susan Sarandon on päihdeongelmainen ja uhkapeliriippuvainen rekkakuski, joka tapaa lapsensa ja lapsenlapsensa vain rahaa lainatakseen. Cherlys Hines on puolestaan tyttäreensä tukehduttavasti takertuva, ylihuolehtiva ja hieman tunnevammainen äiti.

Shown, ja samalla koko elokuvan, varastaa kuitenkin Christine Baranski perfektionistisena ja sarkastisena jääkuningattarena. Rooli on niin suoraan kuin Baranskille tehty, että häntä on vaikea siitä kehua, vaikka syytä olisikin.

Kolme erilaista (iso)äitiä tarjoaa väylän syventää Amyn, Kikin ja Carlan persoonia ja kuvata erilaisia äiti-tytärsuhteita vanhemmalla iällä. Näkökulma tarjoaa kuitenkin lopulta kovin vähän, lähinnä se siirtää sympatiat voimakkaammin kauhean kolmikon jälkikasvun puolelle.

Bad Moms 2 on joukko huonoja sketsejä, joiden vitseistä hämmentävän moni liittyy alapääkarvoitukseen tai sen poistamiseen. Eräs hahmoista on nimeltään Isis, jotta hän voisi laukausta vitsin, joka ei naurata ketään, jolla on kyky huomata homonyymisyys erääseen nimeltä mainitsemattomaan terroristijärjestöön.

Tapahtumat kerrotaan, tuttuun tyyliin, takaumina. Alun kuvat kammottavaan kuntoon päässeestä kodista kameleineen ja elokuvaa jaksottavat väliluvut eivät saa jännittämään tulevaa, ne ainoastaan luovat näennäistä yhtenäisyyttä huonosti rytmitettyyn kokonaisuuteen.

Loppua kohden Bad Moms 2 muuttuu joulumieltä tuikkivaksi lämpimäksi ja kliseiseksi draamaksi, jonka naamioiminen rohkeaksi vaatisi muutakin kuin kiroilevan lapsen, peniksen muotoisen piparkakun ja kännisiä äitejä jouluostoksilla.

J. K. SILVENNOINEN

Elokuva vuokrattavissa Elisa Viihde Vuokraamosta

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone