Arvostelussa Tuntematon Mestari: ”Klaus Häröön voi luottaa.”

Photo by Cata Portin

Tuntematon mestari maalaa ilkikurisen kuvan nykypäivän taidekaupasta.

Tuntematon mestari. Ohjaus: Klaus Härö. Pääosissa: Heikki Nousiainen, Pirjo Lonka, Amos Brotherus, Pertti Sveholm. 95 min. S.

Klaus Häröön voi luottaa siinä, että hän tekee audiovisuaaliselta kerronaltaan sujuvia draamoja, jotka kuuluvat ilmestymisvuotensa kotimaiseen parhaimmistoon mutta eivät herätä tarvetta uudelleenkatsomiseen. Tuttuus, turvallisuus ja laatu leimaavat myös hänen uusinta elokuvaansa Tuntematonta mestaria.

Näkymätön Elina (2002), Äideistä parhain (2006) ja Uusi ihminen (2007) sijoittuivat 1940- ja 1950-lukujen Ruotsiin ja Suomeen, Miekkailija (2015) 1950-luvun Neuvosto-Viroon.  Tuntematon mestari muistuttaa Härön toistaiseksi parasta elokuvaa Postia pappi Jaakobille (2009) paitsi sijoittuessaan nyky-Suomeen myös koska pääosassa nähdään Heikki Nousiainen.

Olavi (Nousiainen) edustaa vanhan ajan taidekauppiasta, jonka arvot ja toimintatavat vaikuttavat muinaisjäänteeltä nykypäivän trendikkäässä ja rahaa palvovassa taidemaailmassa. Bisnekset sakkaavat, eikä miehen terveyskään ole nuoruusvuosiensa terässä. Hän päättää tehdä vielä yhden ison kaupan ennen kivijalkaliikkeensä sulkemista. Eläketiliä keskeisempää Olaville tuntuu kuitenkin olevan ammatillisen itsekunnioituksen säilyttäminen. Samalla hän joutuu tarkastelemaan uudelleen suhdettaan tyttäreensä (Pirjo Lonka) ja tämän poikaan (Amos Brotherus).

Härö on pikemminkin konservatiivinen traditionalisti kuin uudistaja, jonka klassisen kerronta lähtee ulkopuoliseksi jääneestä yksilöstä mutta käsittelee samalla laajempaa tematiikkaa. Humaanius ja inhimillinen lämpö vastoinkäymisten keskellä ovat tuttua Häröä, jonka tuotantoa leimaavat optimistinen ihmiskuva ja kristillinen tematiikka. Useiden näkökulmien ja tulkintojen moninaisuuden sijaan hänen elokuvansa seuraavat vahvasti ohjaansa eetosta.

Olavin ja hänen tyttärenpoikansa rikostutkintaa muistuttava teoksen alkuperän selvittely tuo mieleen Taidetutkimuksien kaltaiset tv-sarjat, joissa jäljitetään viihteellisesti taideteosten aitoutta. Turhan karrikoitu, taidemaailman ahneutta henkilöivä huutokauppameklari tuntuu mustavalkoisuudessaan muuten uskottavassa henkilögalleriassa lastenelokuvasta karanneelta.

J. K. SILVENNOINEN

Tuntematon Mestari -elokuvan voi katsoa Elisa Viihteestä.

Katso muita Klaus Härön elokuvia.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone