Arvostelussa The Gentlemen: ”Guy Ritchien tyyli toimii paremmin kuin vuosikymmeneen.”

Ritchie palaa juurilleen

Guy Ritchie tekee The Gentlemenissä sitä, minkä parhaiten osaa. 

The Gentlemen. Ohjaus: Guy Ritchie. Pääosissa: Matthew McConaughey, Michelle Dockery, Charlie Hunnam, Hugh Grant, Colin Farrell. 113 min. K16.

En ole Guy Ritchien elokuvien ystävä, en edes kaveri. Silti on mukava huomata, että The Gentlemenissä englantilaisohjaajan tunnistettava tyyli toimii paremmin kuin vuosikymmeneen. Se lienee osittain seurausta paluusta Lontoon alamaailmaan sijoittuvan toiminnallisen rikoskomedian pariin, edustivathan myös hänet tähteyteen nostaneet Puuta, heinää ja muutama vesiperä (1998) ja Snatch – hävyttömät (2000) samaa genreä.

Tarina on simppeli: Lontoon kannabiskaupan kovin luu, Mickey Pearson (Matthew McConaughey), haaveilee eläkkeelle siirtymisestä ja päättää kaupata osaamisensa, maanalaiset viljelmiensä, logistiikkaansa ja kontaktinsa riittävästi tarjoavalle. Tieto Pearsonin väistymisestä käynnistää alamaailmassa tapahtumasarjan, jossa huijarit huijaavat toisiaan ­­minkä ehtivät – ja samalla myös katsojaa.

Yksinkertainen tarina on kerrottu ritchiemäisen koukeroisesti kuvittamalla epäluotettavien kertojien keskenään ristiriidassa olevia muistoja, arvailuja ja valheita. Välillä ennakoidaan tulevaa, mutta suurimmaksi osaksi liikutaan takaumissa ja jopa takauman takaumissa. Metatason huumoria synnytetään suorilla viittauksilla elokuvakäsikirjoitukseen.

Siinä missä tällainen katsojan harhauttaminen jatkuvilla sivupoluilla ja kerronnallisilla kiemuroilla tuotti King Arthur: Legend of the Swordissa (2017) lähes katsomiskelvotonta sotkua, pysyy paketti The Gentelemenissä yllättävän hyvin kasassa. Asiaa auttaa, että hidastusten ja pikakelausten kaltaisesta kikkailusta on enimmäkseen luovuttu. Leikkaus on silti edelleen nopeaa, ja Ritchien tausta musiikkivideoiden parissa näkyy aiempaakin suoremmin.

Hahmot ovat totutun kulmikas kavalkadi erikoisia puhetapoja, särmikkäitä olemuksia ja testosteronia. McConaughey hönkii limaista karismaansa tutuksi tulleella tavallaan, mutta Hugh Grant kierona yksityisetsivänä ja Colin Farrell omituisena nyrkkeilyvalmentajana tekevät roolit, jollaisissa heitä ei ole totuttu näkemään.  

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihde Vuokraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone