Arvostelussa Roman Polanskin ohjaama oikeusmurhaan pohjautuva Upseeri ja vakooja

Syyllinen kunnes toisin todistetaan

Upseeri ja vakooja. Ohjaus: Roman Polanski. Pääosissa: Jean Dujardin, Louis Garrel. 132 min. 2019.

Dreyfusin tapauksella viitataan Ranskaa 1890-luvulla jakaneeseen skandaaliin, jossa Alfred Dreyfus tuomittiin erittäin heppoisin perustein maanpetoksesta. Mies menetti sotilasarvonsa ja virui vuosia Pirunsaaren sellissään, vaikka todistusaineiston hataruus oli laajalti tiedossa ja mm. Victor Hugo otti julkisesti kantaa Dreyfusin syyttömyyden puolesta.

Roman Polanskin tuorein ohjaus Upseeri ja vakooja pohjaa tähän tapaukseen – tai tarkemmin sanottuna Robert Harrisin siitä kirjoittamaan tosipohjaiseen romaaniin.

Elokuva alkaa kohtauksella, jossa kapteeni Dreyfus (Louis Garrel) joutuu julkisesti nöyryytetyksi armeijan ja kansanjoukon edessä tultuaan tuomituksi saksalaisille vakoilusta elinkautiseen vankeuteen. Tapahtumia ja niihin johtaneita todisteita – tai pikemminkin niiden puutetta – seuraa aitiopaikalta vastavakoiluyksikön johtaja Georges Picquart (Jean Dujardin), joka ottaa tehtäväkseen syyttömäksi uskomansa miehen maineen palautuksen.

Roman Polanski on verrannut itseään julkisuudessa Dreyfusin kokemaan kohteluun liittyen omiin raiskauksyytöksiinsä, mikä on osoitus huonosta mausta ja arviointikyvyn puutteesta. Ohjaajana puolalais-ranskalainen on silti edelleen mies paikallaan.

Upseeri ja herrasies koostuu pienissä huoneistoissa käytävistä keskusteluista, jotka paljastavat Ranskan armeijan johdon korruption ja antisemitismin sekä puutteet oikeusjärjestelmässä. Hidastempoinen kerronta lisää kierroksia loppua kohden mutta ei yllä aivan samalle tasolle kuin Harrisin ja Polanskin edellinen yhteistyö The Ghost Writer (2010).

J. K. Silvennoinen

Upseeri ja vakooja vuokrattavissa Elisa Viihteestä 7.12. alkaen

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone