Arvostelussa Rango: ”Samaa levottomuutta kuin Fingerpori-stripeissä parhaimmillaan.”

9975818b87ce6e75876c825aaa357647

Parodian ja pastissin välimaastossa

Ohjaus: Gore Verbinski. Käsikirjoitus: John Logan. Kesto: 109 min. K12. USA 2011.

Terraariossa elämänsä viettänyt, ilmeisen mielenterveysongelmainen kameleontti päätyy sattumien kautta aavikkoeläinten asuttaman Dirt-nimiseen kaupunkiin, jossa vallitsee Villin lännen henki. Sen asukkaat eivät ole söpöjä vaan kuin pehmolelujen kauhukabinetista groteskin hahmogallerian koostuessa mm. korvapuolesta jäniksestä, yliajetusta vyötiäisestä ja lokista, jonka pään lävistää nuoli. Olosuhteet muuttuvat nopeasti, ja pian Rangoksi itsensä ristinyt lemmikkikameleontti on juhlittu revolverisankari ja lainvalvoja, jonka tehtävä on selvittää kaupungin kadonneiden vesivarojen arvoitus.

Rangon juoni on puhdasta ja tarkoitekusellista kierrätysmateriaalia: alkutilanne kaupunkiin saapuvasta muukalaisesta ja lopun välienselvittely ovat tuttuja lukuisista westerneistä ja tarina katoavista vesivaroista kuin suoraan Chinatownista (1974).

Juonen ohella myös yksittäiset kohtaukset, repliikit, musiikki ja hahmot sisältävät viittauksia elokuvahistoriaan – onhan jo nimi suora kunnianosoitus Sergio Corbuggille. Lännenelokuvien lisäksi osansa saavat myös mm. Ilmestyskirja.Nyt (1979) ja Star Warsit.

Rangon tapahtumat etenevät ennakoimattomasti mutta samalla tietyllä tavalla johdonmukaisesti. Sen absurdi maailma on epäloogisuudessaan looginen ja omalakisensa paikka, jossa välillä liikutaan surrealistisissa unissa ja hallusinaatioissa. Kameleonttiin törmäävä Hunter S. Thompson tai golfkärryllä Oscar-palkintojaan kuljettava Clint Eastwood edustavat samaa levottomuutta kuin Fingerpori-stripit parhaimmillaan.

Kun ohjaajana Karibian piraateilla maineensa luonut Gore Verbinski, konsulttina Coen-veljesten (sittemmin kahdella Oscarilla palkittu) luottokuvaaja Roger Deakins ja taustalla legendaarinen Industrial Light and Magicin, on jälki juuri niin hyvää kuin sopii odottaa. Tukirangan ympärillä on kuitenkin riittävästi kuivalihaa takaamaan, ettei kokonaisuus jää pelkäksi visuaaliseksi taidonnäytteeksi.

Rangoa ei ole tehty ensisijaisesti lapsille vaan hyvän animaatioelokuvan ystäville. Kun ikärajakin on 12, tuntuu dubbaus jokseenkin tarpeettomalta. Suomalaiset ovat lukutaitoista kansaa.

J. K. Silvennoinen

Vuokraa Rango Elisa Viihde Vuokraamosta

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone