Arvostelussa Hevi Reissu: ”Paras kotimainen buddy-komedia sitten Napapiirin sankareiden .”

Hevi reissu. Ohjaus: Juuso Laatio, Jukka Vidgren. 92 min. K-12.

Turo (Johannes Holopainen) kuuluu reindeer-grinding-christ-abusing-extreme-sota-pakana-fennoskandimetallia poroteurastamon kellarissa soittavaan yhtyeeseen, jonka maailman valloituksen tiellä on ainoastaan oman tuotannon, keikkojen ja nimen puute.

Pitkätukkaiset, nahkaan pukeutuvat nuorukaiset muistuttavat pohjoisen pikkukunnan miesväestön silmissä epäilyttävästi homoa ja hippiä, jotka tässä kontekstissa ovat sama asia. Oman kylän pojiksi joukkio muuttuu vasta, kun leviää huhu, että Impaled Rektumiksi nimetyllä yhtyeellä olisi keikka Norjan suurimmilla metallifestivaaleilla.

Jukka Vidgrenin ja Juuso Laation esikoisohjaus Hevi Reissu on paras kotimainen buddy-komedia sitten Napapiirin sankareiden (2010), minkä soisi olevan suurempikin kehu. Alkuun se tuntuu kuin Pitkältä kuumalta kesältä (1999), jossa seikkailevat Kummelin Speedy ja Saku nuorina.

Kaikkien aikojen kalleimmaksi suomalaiseksi komediaksi nimitetyn Hevi Reissun budjetti alkaa kuitenkin näkyä puolenvälin jälkeen, kun matka Norjaan alkaa. Samalla pikkukylän junttiasenneilmapiiriä kuvailevasta maalaiskomediasta poskettomaksi road tripiksi muuntuvan elokuvan tempo kiihtyy bluesista power metalliksi ja vitsit käyvät yhä absurdimmiksi.

Tarinan pääkaaret ovat tuttuja, mutta osa vitseistä yllättäviä ja niitä on riittävästi, jotta kokonaisuus huvittaa enemmän kuin puuduttaa. Parhaiten toimivat metallimusiikin usein tosielämässäkin koomisilla kliseillä leikittely.

Turon ja Miian (Minka Kuustonen) ohella muut hahmot ovat pelkistettyjä sketsihahmoja, joista hauskin on kivikasvoinen, miltei autistinen basisti-kirjastonhoitaja (Max Ovaska). Kai Lehtinen tekee poliisiroolissaan kuin kuolasta siivotun paluun Turkan Kiimaisiin poliiseihin (1993), mitä on ilo katsella.

J. K. SILVENNOINEN

Hevi Reissu Yle TV2, , Yle Areenassa 10 päivää

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone