Arvostelussa Conjuring-kauhusarjan uusin osa Kirottu 3: Paholaisen vallassa.

Kirottu 3: Paholaisen vallassa. Ohjaus: Michael Chaves. 117 min. K16. 2021.

Kirottu 3: Paholaisen vallassa jatkaa James Wanin luomaa, alati laajenevaa Conjuring-universumia, joka koostuu jo kahdeksasta elokuvasta. Päätrilogian kaksi ensimmäistä, Wanin itsensä ohjaamaa osaa olivat tyylikkäitä, synkkiä ja miellyttävällä tavalla retrohenkisiä kauhuelokuvia. Myös kahdessa ensimmäisessä kirottuun Annabelle-nukkeen keskittyneessä spin-offissa oli vahvat hetkensä.

Viimeisen neljän elokuvan jälkeen on kuitenkin alkanut vaikuttaa siltä, että Ed ja Lorrain Warrenin tosipohjaisiksi väitettyjen yliluonnollisten tutkimusten ympärille rakennetusta maailmasta on imetty parhaat mehut irti. The Nun (2018), Annabelle Comes Home (2019) ja Itkevän naisen kirous (2019) olivat kliseistä tusinakauhua, joiden linkki franchaisiin tuntui jo melko väkinäiseltä.

Tämän vuoksi on sääli, että Conjuring-universumin pääjuonta eteenpäin vievän Kirottu 3:n ohjauksesta vastuu on annettu sarjan huonoimpiin kuuluvasta Itkevän naisen kirouksesta vastanneelle Michael Chavesille. Hänen tyylikeinonsa rajoittuvat lähinnä viittauksiin muihin kauhuelokuviin, säikyttelyyn ja säikäytyksen mahdollisuudella pelotteluun. Niiden avulla tunnelma ei nouse kahden ensimmäisen Kirotun tasolle.

Tuttuun tapaan lähtökohtana ovat tositapahtumat, tällä kertaa vuonna 1981 käyty oikeudenkäynti, jossa puolustus yritti väittää murhaa tehdyksi demonin riivauksen vallassa. Siihen tosipohjaisuus sitten jääkin. Elokuva antaa nimittäin ymmärtää, että Warrenien sankarilliset tutkimukset pelastivat murhasta syytetyn viattoman miehen sähkötuolilta, vaikka todellisuudessa oikeus hylkäsi puolustuksen demoniteorian hölynpölynä.

Suhtautuminen demonologeina esiintyneen pariskunnan kertomuksiin todellisina tapauksina on totta kai osa tekijöiden ja katsojan yhteistä leikkiä. Mutta kun lopputuote ei toimi, on yhä huterammin todellisuuteen pohjautuvaan demonijahtiin vaikea suhtautua muuten kuin väsyneen huvittuneesti.

Patrick Wilson ja Vera Farmiga jatkavat tutuissa rooleissaan Warrenin pariskuntana, ja luovat vahvimman linkin aiempaan. Samalla kokonaisuutta on viety enemmän eräänlaisen demonologisen rikostutkinnan suuntaan, jossa Farmigan esittämälle Lorrainille on annettu aiempaakin keskeisempi osa.

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihteen vuokraamossa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone