Arvostelussa Color out of Space: ”Tieteisfiktiota ja kauhua yhdistävän elokuvan tunnelma on miellyttävän vinksahtanut.”

Color Out of Space. Ohjaus: Richard Stanley. Pääosissa: Madeleine Arthur, Nicolas Cage, Elliot Knight, Joely Richardson, Brendan Meyer, Tommy Chong. 111 min. K16.

Koko ympäristönsä outoon hehkuun peittävä meteoriitin tapainen järkäle tömähtää Gardnerin luomutilan pihaan jossain Massachusettsiin perämetsiköiden keskellä. Vieraasta objektista loistava valo alkaa pian vaikuttaa elollisiin olentoihin muutenkin kuin esteettisesti ja ajaa perheen kohti surrealistisia painajaisnäkyjä.

Vaikka Richard Stanley on tehnyt vain dokumentteja ja lyhytelokuvia Tohtori Moreaun saaresta (1996) saamiensa potkujen jälkeen, on kulttiohjaajan maine pysynyt yllä etenkin kiehtovien ja omaperäisten kauhuelokuvien Hardware (1990) ja Dust Devil (1992) festivaalinäytösten avulla.

Color Out of Space on Stanleylta onnistunut paluu pitkän fiktion pariin. Samalla se on varsin kelpo H. P. Lovecraft -filmatisointi. Vuonna 1927 ilmestyneen novelliin verrattuna tapahtumat on siirretty nykyaikaan ja ulkoavaruuden voimat kohtaavan perheen tytär nostettu keskeisimpään rooliin.

Nicolas Cagen ”ali- ja ylinäyttelyn” vuorottelulle pohjautuva omintakeinen näyttelytyyli naurattaa tahallisesti ja tahattomasti mutta ei pumppaa yhtä paljon happea muulta elokuvalta kuin mihin viime vuosina on totuttu. Toisin sanoen häntä katsoo pitkästä aikaa ilokseen.

Tieteisfiktiota ja kauhua yhdistävän elokuvan tunnelma on miellyttävän vinksahtanut ja erikoistehosteet komeita. Vaikutteita John Carpenterin The Thingiin (1982) ei peitellä.

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihde Vuokraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone