Arvostelu: ”Viimeiset tarjoaa piristävää vaihtelua Lapin eksotiikalla ratsastavalle postikorttikuvastolle.”

Viimeiset. Ohjaus: Veiko Õunpuu. Pääosissa: Pääru Oja, Tommi Korpela, Laura Birn, Elmer Bäck. 117 min. K16.

Viron tunnetuimpiin ohjaajiin kuuluvan Veiko Õunpuun Viimeiset sijoittuu Lapin perukoille kaivosyhteisöön, josta Rupi (Pääru Oja), Kari (Tommi Korpela) ja Riitta (Laura Birn) haaveilevat voivansa irtautua.

Sulkeutuneessa kylässä niin työtä antava kaivos kuin ihmissuhteet ja -mielet ovat romahtamispisteessä. Suomen ja Norjan karun kauniille luonnolle kontrastia antavat kaatopaikkamaiset hökkelit poronraatoineen ja kaivosteollisuuden järsimät alueet. Samalla Viimeiset tarjoaa piristävää vaihtelua elokuvista ja sarjoista tutulle Lapin eksotiikalla ratsastavalle postikorttikuvastolle.

Visuaalisten viittausten ohella myös Viimeisten tapahtumat sivuavat ahneuden ja kapitalismin Lapin luontoa, kulttuuria ja alkuperäistä elinkeinoa tuhovia vaikutuksia. Sama rikkinäisyys ja arpisuus leimaa omalla tavallaan elokuvan keskushahmoja.

Õunpuu on antanut näyttelijöille tilaa improvisoida. Välillä metodi muistuttaa itsestään liikaa, mutta parhaimmillaan se yhdistää uhkaavia jännitteitä komiikkaan – kuten kaivosmiesten juhlia kuvaavassa kohtauksessa, jossa Korpela on omimmillaan.

Viron Oscar-ehdokkaaksi valittua Viimeisiä on mainostettu pohjoisena westerninä. Genrevertaus tuntuu hieman väkinäiseltä, vaikka maanomistuskiistat, omankäden oikeus, virkavallan puute ja alkuperäisasukkaiden riisto ovatkin lännenelokuvista tuttuja elementtejä.

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihteen vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone