Arvostelu: ”King-filmatisointi ’SE: Toinen luku’ päättää vuonna 2017 alkaneen tarinan.”

Paha palaa Derryyn

King-filmatisointi SE: Toinen luku päättää vuonna 2017 alkaneen tarinan.

SE: Toinen luku. Ohjaus: Andy Muschietti. Pääosissa: Bill Skarsgård, Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader & James Ransone. 170 min. K16.

Stephen Kingin yli tuhatsivuinen Se (1986) kertoo klovnin muodon ottavasta yliluonnollisesta pahasta, joka sieppaa pikkukaupungin lapsia 27 vuoden välein. Kirjasta tehtiin vuonna 1990 kaksiosaisen, kehnohko tv-elokuva. Vuoden 2017 SE: Ensimmäinen luku oli sitä selvästi parempi ja tuotti kauhuelokuvalle huimat 700 miljoonaa dollaria.

Siinä toimivat niin miljöön siirtäminen 1950-luvulta 1980-luvulle kuin näkökulman rajaaminen lapsiin. SE: Ensimmäinen luku oli kuin nuorten sosiaalisia suhteita, arkielämän huolia ja ulkopuolisuutta kuvannut teinidraama, jossa oli keskeisenä sivujuonteena yliluonnollista kauhua.

Vaikka Pennywisen (Bill Skarsgård) luomia lasten pahimpia pelkoja esitettiin kohtuullisen kekseliäästi, löytyivät pelottavimmat asiat, kuten sadistiset koulukiusaajat, fobioilla lapsensa sairastuttava äiti ja tyttärestään huomattavan väärällä tavalla pitävä isä, realistisen maailman puolelta.

Kahdessa aikatasossa liikkuva SE: Toinen luku ei ole yhtä yhtenäinen kuin edeltäjänsä. Tuntuu kuin jatkuvien takaumien ja edellisen elokuvan tapahtumien toistamisen avulla pyrittäisiin vakuuttamaan katsoja siitä, että nyt nähtävät aikuiset ovat todella edellisen osan teinit 27 vuotta vanhempina. Siinä ei kuitenkaan täysin onnistuta.

Ensimmäisen osan menestys on taannut, että rahaa ja valkokangasaikaa on ollut käytössä enemmän. Sen seurauksena puolentoista tunnin tarina on venytetty kolmetuntiseksi tekoveren määrässä ennätyksiä rikkoneeksi, suureelliseksi tehostekauhuksi.

Kierrosten kasvaessa yhä hurjemmiksi Pennywise ja kauhunäyt alkavat tuntua pelottavan sijaan vain oudoilta – ja valitettavasti myös tylsiltä.

Andy Muschietti on uhkaillut julkaisevansa molemmista elokuvista sekä erilliset että yhteen liimatut pidennetyt versiot, vaikka etenkin Se: Toisen luvun kohdalla tiivistäminen tuntuisi mielekkäämmältä suunnalta.

J. K. SILVENNOINEN

Vuokraa elokuva Elisa Viihde Vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Uusissa elokuvissa on muutettu monia asioita mitkä tekivät ensimmäisistä tv versioista suosittuja. Pelle ei näytä enää pelleltä vaan on tehosteilla värkätty hirviö.
    Kaikkea verta ja muuta ei ole pakko näyttää silloin hirviö pysyy paljon painostavampana ja pelottavampana. Tavallisen näköinen pelle olisi ollut paljon pelottavampi.

Kommentit suljettu.