Arvostelu: ”Paha poliisi kuvaa Jari Aarnion häikäilemättömänä rikollispomona, joka hyödynsi korruptoituneen huumepoliisin toimintatapoja.”

PahaPoliisi_800bb

Paha poliisi. Ohjaaja: Pekka Lehto. 76 min. S.

Aiemminkin suurta huomiota saaneiden rikostutkintojen (Epäilyksen varjossa – elokuva Alpo Rusista, 2010; Ulvilan murhamysteeri, 2014) parissa viihtynyt Pekka Lehto jatkaa missiotaan kyseenalaistaa poliisiin pätevyys ja toimintatavat Pahassa poliisissa.

Se kuvaa useista virka- ja huumausainerikoksista tuomitun, Helsingin huumepoliisin entisen johtajan Jari Aarnion kiintoisaa tapausta, mutta ei tuo siihen juuri uusia näkökulmia tai paljastuksia.

Siinä missä ääneen naurattaneessa Ulvilan murhamysteerissä pääepäilty oli keskiössä, uhkaa Aarnio jäädä hajanaisessa ja osittain dramatisoidussa dokumentissa sivurooliin. Hänen äänensä kuuluu vain oikeudenkäyntinauhoitteiden ja arkistomateriaalin kautta.

Enemmän aikaa saavat vankilassa istuvat rikolliset, jotka omien sanojensa mukaan ovat kärsineet siitä, että ovat joko toimineet poliisin tietolähteinä tai kieltäytyneet siitä. Haastatteluiden perusteella voisi saada kuvan, että Suomen vankilassa istuu vain syyttömiä ihmisiä. Suurimman osan saa virolainen hämäräheikki Veiko, joka ansaitsisi oman dokumenttinsa.

Paha poliisi kuvaa Aarnion häikäilemättömänä rikollispomona, joka hyödynsi korruptoituneen huumepoliisin toimintatapoja. Lehdon tuttu, subjektiivinen tyyli esittää myös laajempia kysymyksiä ja pyrkii horjuttamaan käsitystä Suomesta oikeusvaltiona.

J. K. SILVENNOINEN

Voit katsoa elokuvan Elisa Viihteen Vuokraamosta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

Kommentit suljettu.