Arvio: Tosipohjainen ”Kiinni Jäit!” kuvaa kaveriporukan hallinasta lähtenyttä hippaleikkiä.

Kiinni jäit! Ohjaus: Jeff Tomsic. Pääosissa: Ed Helms, Jake Johnson, Jon Hamm, Jeremy Renner. 101 min. K12.

Pojat on poikia, väitetään, ja ainakin Hollywood pumppaa tästä höperyydestä kesäkomedioita, joissa joukko lapsiaikuisia häpäisee itsensä ja sukunsa.

Kiinni jäit! erottuu joukosta sillä, että se tuntuu yrittävän ylistää lapsuuden viattomuutta junttiuden sijaan. Vitsit eivät myöskään liiku pelkästään hikisten nivusten välissä ja päihteiden käytössä, vaikka toki nämäkin alueet ovat hyvin edustettuina.

Käsikirjoituksen pohjana on The Wall Street Journalin artikkeli, joka kertoi aikuistuneen kaveriporukan jokatoukokuisesta, vuosikymmeniä jatkuneesta hippastelusta.

Hämmentävät mittasuhteet saanut leikki, jossa joukko keski-ikäisiä miehiä hylkää työnsä ja perheensä muuttuen kuukaudeksi pikkulapsiksi, herättää halun kuulla lisää. Kiinni jäit! -elokuvan nähtyäni kallistun kuitenkin siihen, että olisin käyttänyt aikani viisaammin lukemalla aiheesta kirjoitetun artikkelin.

Marginaalilajin kuningas on Jerry (Jeremy Renner), joka ei ole joutunut hipaksi kertaakaan 30 vuoden aikana. Koska Jerry avioituu toukokuussa, päättävät kilpakumppanit hyödyntää härskisti hänen häänsä ja liittoutuvat keskenään.

Sanailun ja päättömän ryntäilyn lisäksi Kiinni jäit! sisältää aineksia heist-elokuvista, ja Jerryn ylivoimaisuutta kuvaavissa kohtauksissa on fyysistä energiaa ja parodiaa Guy Ritchien Holmes-elokuvista.

”Ystävyys”, jossa mieluummin hypätään ikkunasta kuin halataan, vaikuttaa häiriintyneeltä. Aivan kuin pakkomielteinen leikki olisi tekosyy rajoittuneille miehille koskettaa toisiaan. Rivien väliin jäävä surumielisyys olisi tarjonnut mahdollisuuden laajentaa elokuvan teemoja.

Ainoat naisroolit eivät osallistu hippaan tai edes kritisoi sitä. On käsittämätöntä, että yhä edelleen kaveriporukoiden hölmöydestä tehdään erikseen elokuvat miehille ja naisille. Ehkä jo 2020-luvulla maailma on valmis sukupuolet yhdistävään sekoiluun.

J. K. Silvennoinen

Vuokraa Elokuva Elisa Viihde Vuokraamosta

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone