Arvio: ”Hannu-Pekka Björkman loistaa Ihmisen osassa.”

Ihmisen osa_KulttuuriEspoo2

Ihmisen osa on jo toinen (Tyhjiö, 2018) tuotantyhtiö Bufon tuottama hyvä kotimainen komedia lyhyen ajan sisällä.

Ihmisen osa. Ohjaus: Juha Lehtola. Pääosissa: Hannu-Pekka Björkman, Leena Uotila, Asko Sarkola, Armi Toivanen, Ria Kataja, Kari Hietalahti. 108 min. K12.

Kari Hotakaisen romaani Ihmisen osa (2009) on dramatisoitu näytelmäksi, minkä voisi kuvitella helpottavan sen siirtämistä myös valkokankaalle. Ihmisen osa -elokuvalla on kuitenkin vain vähän tekemistä näytelmäsovituksen – ja oikeastaan myös Hotakaisen romaanin – kanssa, vaikka sen teemat, hahmot ja tapahtumat ovat osittain samoja.

Hotakaisen ja ohjaaja Juha Lehtolan käsikirjoitus on kirjoitettu alusta asti elokuvallisista lähtökohdista, minkä vuoksi romaanin metatasoista sekä kuulijan, kertojan ja lukijan roolien sekoittamisesta on luovuttu. Lopputuloksena on suoraviivaisempi komedia, jonka huomioita yhteiskunnan muutoksista on kevennetty.

Maaseudulla asuvat Salme ja Paavo (Leena Uotila ja Asko Sarkola) päättävät tehdä yllätysvierailun Helsinkiin aikuisten lapsiensa Helenan (Rai Kataja), Maijan (Armi Toivanen) ja Pekan (Hannu-Pekka Björkman) luokse. Jälkikasvulla ei kuitenkaan tunnu olevan aikaa eikä halua majoittaa vanhempiaan, mikä luo hetkeksi vaikutelman kuin kyseessä olisi kotimainen versio Yasujiro Ozun Tokyo Storysta (1953).

Romaania ja näytelmää kuljettivat entisen nappikauppias Salme Malmikankaan ajatukset, mutta elokuvan päähenkilöksi on valittu hänen konkurssin tehnyt poikansa Pekka. Rahaton ja koditon mies on valinnut selviytymisstrategiakseen yhteiskunnan tukien sijaan menestyjän valepuvun, jonka ylläpitäminen vaatii jatkuvaa valehtelua ja huijaamista.

Pekan hahmossa oleellista on, ettei hän ole ammattimainen huijari pahuuttaan tai ahneuttaan vaan ylpeytensä takia ja henkensä pitimiksi. Tämän vuoksi hänen ajelehtimisessaan nolosta tilanteesta toiseen yhdistyy determinististä arjen antisankaruutta ja epätoivoisen ihmisen naurettavuutta. Asetelmaa tukee Björkmanin hieno, parhaan miespääosan Jussi-patsaalla palkittu, näyttelijäsuoritus, joka tasapainottelee traagisten ja koomisten piirteiden välillä. Kohtaus, jossa Pekan ylpeys on tuhoutua lopullisesti, on samanaikaisesti sekä sietämätöntä myötähäpeää tuottava että ääneen naurattava.

J. K. Silvennoinen

Vuokraa elokuva Elisa Viihde Vuokraamosta 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone