Arvio: Christian Rönnbackan uutusdekkarissa ruumiita tulee Lapin reissulla – ”herkullisen tiivistunnelmainen trilleri”

Christian Rönnbacka: Ruska – Bazar-Kustannus 2020

Christian Rönnbackan kahdeksas Hautalehto dekkari Ruska on herkullisen tiivistunnelmainen trilleri. Tarina alkaa Eritrean vuoristosta, kun Antti Hautalehto oli nuori YK-tarkkailija vuonna 2005.

Nykyajassa Hautalehto on stressaantunut ja loman tarpeessa. Elämänkumppaninsa Leenan kanssa suunniteltu yhteinen Lapin reissu jää haaveeksi, kun Leena saa yllättäen kutsun kansainväliseen seminaariin Wieniin. Muutenkin suhteessa tuntuu olevan etsikkovaihe.

Ja Hautalehdon Lapinreissu saa yhä kummallisempia muotoja, kun ystävänsä Larskin joutuu perumaan oman osallistumisensa ja peräti SUPOn käskystä.

Lappiin on tulossa kiinalainen miljardööri, herra Chen ja teini-ikäinen poikansa Lee. He katsastavat Lemmenjoen kulta-apajia ja konekaivuun viimeisiä hetkiä. Myös koboltti ja litium kiinnostavat kiinalaista, joka jo omistaa kaivoksia Afrikassa.

Ja Afrikasta hän on löytänyt henkivartijansa, Antin entisen YK-aikaisen esimiehen, ylivääpeli John Bakerin. Baker puolestaan halusi palkata Antin suomalaiseksi oppaaksi Herra Chenin vierailun ajaksi.

Samaan aikaan Pohjois-Norjan rannikolla, vuonon kätköissä, lymyää suuri kalastusvene, jonka kannelle on rakennettu helikopterin laskeutumispaikka. Ja itse helikopteri on pakattu mukaan. Miehistönä toimintakäskyä odottaa armottoman kova kansainvälinen terroristiryhmä.

Ja Lapin jänkällä odottaa lisää yllätyksiä.

Rönnbacka kirjoittaa varmasti ja koukuttavasti. Hän tuntee Lapin olot ja Lemmenjoen kairat, Lapin jäyhät ihmiset, veneenkuljettajat ja eräoppaat.

Kohta Lemmenjoella on käynnissä todellinen sissisota. Hautalehto joutuu tukaliin paikkoihin ja hengenlähtö on enemmän kuin lähellä. Ja useamman kerran. Ruumiita tulee.

Hautalehdon aseistukseen kuuluu puukon lisäksi milloin kirves milloin rynnäkkökivääri. Moottorikelkkakin saa uusia käyttömuotoja. Mutta kuka on kenenkin puolella? Mistä kaikessa on lopulta kysymys?

Hautalehdon työmoraali ja oikeudentunto joutuvat kovalle koetukselle. Ehkä liiankin kovalle. Ja Lapin erämaiden kuolemanleikin keskellä Hautalehdon parisuhdekin näyttää murentuvan lopullisesti.

Ruska-kirjallaan Christian Rönnbacka on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen kylmäpäisimmistä dekkaristeista.

Jussi Wahlgren

Ruska (Bazar) on saatavana e-kirjana ja Ville Tiihosen lukemana äänikirjana. Lue näyte kirjasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone