Arvio: Adrian McKinty nousi rytinällä bestselleriksi – ”Ketju on huippujännittävä psykologinen rikostarina”

Adrian McKinty: Ketju – Otava 2020

Irlantilainen Adrian McKinty on pitkän linjan kirjailija. Hän on ollut tunnettu kaunokirjailija omassa maassaan vuosikausia, mutta nyt hänen jännityskirjansa Ketju on nostanut McKintyn New Yorkin best seller-listoille. Eikä syyttä.

McKinty menee suoraan asiaan. Teini-ikäinen Kylie istuu koulun jälkeen puhelimensa kanssa odottamassa koulubussia, kun hänet kidnapataan. Tarina etenee alkuvaiheessa Kylien kautta. Nuori teini ajattelee käytännöllisesti ja kylmäävän rauhalliseti tilannettaan.

McKinty on ammattimies ja hänen tekstinsä on luontevaa ja vähäeleistä. Toiminta on kaiken lähtökohtana. Välillä ihan hengästyksiin saakka. Jutun juju on siinä, että Kylien äidin, Rachelin, on puolestaan, lunnaiden maksamisen lisäksi, kidnapattava seuraava lapsi. Siitä kirjan nimi; Ketju.

McKinty tutkii ihmisen luontoa viiltävän tarkasti. Miten paljon vääryyttä ja pahuutta tavallinen ihminen pystyy tekemään, kun on pakko. Kun koko perheen elämä on pelissä. Äiti Rachel on taistelija, yksinhuoltaja, toipuva syöpäpotilas ja osa-aikainen filosofian opettaja. Ja Kylien rakastava äiti.

McKinty on itse psykologian tuntija ja eittämättä myös filosiaan taipuvainen kertoja. Hyvän ja pahan sisäinen taistelu ihmisen sielussa on ikuista. Mutta vasta ääritilanteissa moraalin kestäminen tai kestämättömyys joutuu tosi koetukselle. Välillä lukija itse pohtii pystyisikö tekemään vaikeita, usein moraalisesti arveluttavia, ratkaisuja kuten Rachel.

Ketju on salaperäinen järjestö, jonka juuret ulottuvat kansainväliseen rikosmaailmaan, jengien ja kartellien pimeyden syvyyksiin. Rachel ei annan periksi. Voimia säästämättä hän käy mahdottoman tehtävän kimppuun. Pystyykö rakastava äiti myös tuhotöihin kohdatessaan äärimmäistä pahaa?

McKinty tuntee sosiaalisen median voiman nyky-yhteiskunnassa. Äiti Rachel käynnistää Ketjun ajojahdin kaikkien tunnettujen sosiaalisten alustojen kautta. Ja tunkeutuu myös pimeän verkon maailmoihin. Isoveli valvoo kaikkia ja kaikkialla. Tässä tapauksessa isoveli on Rachel O´Neill.

Ketju on huippujännittävä psykologinen rikostarina. Adrian McKinty on löytänyt menestyksen avaimet. Toivottavasti saamme lukea lisää hänen mestarillisia dekkareitaan.

Jussi Wahlgren

Lue näyte Ketjusta. Teos on saatavana myös äänikirjana.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone