20 vuotta sitten julkaistun klassikkolevyn kansikuva herätti pahennusta – jopa bändin laulaja piti kuvaa "sairaan mielen tuotoksena"

Kesäkuussa 1996 maailma sai ihmeteltäväkseen uudistuneen Metallican. Albumin nimi oli Load.

20 vuotta sitten, 4.5.1996,  julkaistu albumi aiheutti osassa faneista vastalauseita. Load oli rokimpaa materiaalia ja bändi muuttui myös ulkoisesti – hiukset lyhenivät. Ulrichin ja Hammettin pitkät letit vaihtuivat siistimpään tyyliin, mustaan kynsilakkaan ja (Hetfieldin mukaan) ”taidehomoiluun”.

Kyseinen ”taidehomoilu” sai aikaan myös albumin kohua aiheuttaneen kansikuvan. Valokuvaaja Andreas Serranon siemennestettä, virtsaa ja verta yhdistänyt otos Semen and Blood III oli monille liikaa – yllättäen myös James Hetfieldille. Metallican laulaja on myöhemmin todennut ymmärtävänsä taidetta mutta sitten on sairaita sekopäitä kuten Serrano. Metallican leirissä Lars ja Kirk olivat kiinnostuneet modernista taiteesta ja miehet ajoivat idean läpi – Hetfield myöntyi pitkin hampain.

Albumin tunnetuimmat kappaleet ovat Until it Sleeps, Hero of the Day, King nothing  ja Mama Said.Bändin silloinen basisti Jason Newsted ei osallistunut sävellystyöhön.

Loadin piti alkujaan olla tupla-albumi mutta bändi katsoi 27 kappaleen työstämisen turhan puuduttavaksi urakaksi ja Loadin toinen puolisko ReLoad ilmestyi seuraavana vuonna.

Metallican Loadia edeltänyt ’Metallica’ (eli Black Album) on myynyt tähän päivään mennessä noin 30 miljoonaa kappaletta. Load jäi myyntiluvuissa edellisen levyn taakse vaikka Load nousi ilmestyessään listakärkeen ympäri maailmaa. Load myi USA:ssa debyyttiviikollaan lähes 700 000 kappaletta. Kaikkiaan levyä on myyty USA:ssa noin 5 miljoonaa kappaletta ja maailmanlaajuisesti alle 10 miljoonaa.

Edit: Korjatttu ex-basistin nimi.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone