The Monuments Men

Kolmannen valtakunnan vieraana

Saksan armeijan perääntyessä liittoutuneiden tieltä toisen maailmansodan lopulla natsit tuhosivat ja ryöväsivät arvorakennuksia ja taideteoksia. Franklin D. Roosevelt määräsi perustettavaksi ryhmä, jonka tehtävänä oli pelastaa kulttuurihistoriallisia paikkoja tuholta ja palauttaa natsien ryöstämä taide alkuperäisille omistajilleen.

The Monuments Menin pohjalla oleva tosikertomus on kiinnostava, mutta elokuva ei sitä ole. Komediallinen veijaritarina on rakennettu tähtien, ei käsikirjoituksen varaan, ja dialogi koostuu lähinnä kevyestä sanailusta, pasifistisesta horinasta ja taiteen ja kulttuurin merkitystä korostavista kliseistä.

Taidehistorioitsijoista, kuraattoreista ja taiteilijoista koostuvalla ryhmällä ei ollut kokemusta taistelukentiltä, mutta vaaran ja seikkailun tuntu jää elokuvassa vähäiseksi liian moneen hahmoon keskittyvän juonen hapuillessa turhan moneen suuntaan.

George Clooney ei ohjaajana ole saavuttanut tähtistatusta, vaikka Good Night, and Good Luck (2005) ja Vallan kääntöpuoli (2011) herättivät toiveita. The Monuments Men on hänen ohjaajanurallaan askel taaksepäin.

J.K. SILVENNOINEN

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone