”Yrsa Sigusdardottir on harvinaisen havaitseva ja tarkkatulkintainen dekkaristi” – arvostelussa uusi Syvyys -kirja

Yrsa Sigurdardottir: Syvyys – Otava 2020

Syvyys on islantilaisen menestyskirjailija Yrsa Sigurdardottirin neljäs dekkari, jonka pääosissa ovat rikostutkija Huldar ja lapsipsykologi Freyja. Sigurdardottirin best-seller-kirja on myyty kymmeniin maihin.

Tapahtumat sijoittuvat eksooottiseen Islantiin. Pienen maan erityiset maisemat ja historia kuvittavat murhamysteerin taustoja.

Rikas ja kunnianhimoinen nuori sijoittaja Helgi on palannut Amerikasta kotimaahansa. Hänen hirtetty ruumiinsa löydetään historialliselta uhripaikalta naulattu viesti rinnassaan.

Vanhempi rikostutkija Huldur alkaa tutkia asiaa. Murhatun miehen ökyasunnosta löytyy neljävuotias Siggi-poika yksin ja ihmeissään. Lapsen kertomukset ovat sekavia ja virka-apuun kutsuttu lapsipsykologi Freyja alkaa kärsivällisyyttä vaativan tutkinnan lapsen kohtalosta.

Sigurdardottir analysoi tekstissään Huldurin työpaikan ihmissuhteita karhean osuvasti, syvällisen tarkasti. Hän kirjoittaa psykologisia huomioitaan ihmisten käyttäytymisestä tarinan edistyessä yhä raadollisemmin. Sigusdardottir on harvinaisen havaitseva ja tarkkatulkintainen dekkaristi.

Ensimmäinen yliopistotutkinnon suorittanut nuori  naispuolinen rikostutkija on palkattu Huldurin avuksi. Huldurilla on tarpeeksi kestämistä hankalan naispuolisen pomonsa kanssa, saati nuoren yli-innokkaan keltanokkamaisterin kanssa.

Vähitellen Huldurin tutkimukset tuottavat tulosta. Murhatun sijoittajan elämästä alkaa paljastua monenlaista salaisuutta ja laitonta puuhailua. Väkivalta lisääntyy. Kylmistä kellareista löytyy yllätyksiä. Samoin parvekkeilta. Ja tunkkaisista roskasäkeistä.

Netistä löytyy paljastavia videoita. Lisää videoita löytyy murhatun miehen hallusta. Mistä oikein on kysymys? Miten neljävuotiaan Siggin raskaanaoleva äiti liittyy tapahtumiin?

Sigurdardottir kuvaa raakaa kotiväkivaltaa realistisesti. Petokset, kiristykset, uhkailut ja ylenmääräinen väkivalta huipentuvat vihdoin Huldurin ja Freyjan sinnikkäiden tutkimusten ratkaiseviin paljastuksiin. Sijoittaja Helgin murha saa ratkaisunsa ja paha palkkansa. Vai saako?

Jussi Wahlgren

Syvyys on saatavilla äänikirjana ja e-kirjana. Kuuntele näyte täältä.

Yrsa Sigurðardóttir (s. 1963) on kirjoittanut lasten- ja nuortenkirjoja sekä maailmanlaajuiseen suosioon yltäneitä rikosromaaneja. Koulutukseltaan hän on insinööri. Yrsa asuu miehensä ja kahden lapsensa kanssa Reykjavikin lähistöllä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone