Yön ex-basisti Jay Lewisin elämäkertateos on rehellinen kuvaus rockmuusikon elämästä – lue haastattelu

jukka lewis

Tamperelaisen muusikon Jay Lewisin esikoisteos Yöstä valoon (Bazar) kuvaa rockmuusikon työlästä, antoisaa ja raskastakin elämää lapsuudesta aina näihin päiviin intiimillä ja lämpimällä otteella.

Kirja kertoo myös ihmissuhteista ja musiikkibisneksestä, jossa raha ja ahneus ajavat usein ystävyyden edelle.

Kansi_1384Lewis muutti 1980-luvulla Yhdysvaltoihin ja liittyi glam rock -yhtye Princess Pangin riveihin. Bändi hajosi suuren suosion porteilla ja miehen oli etsittävä muita töitä.

Musiikilla itsensä elättäminen vaati sitkeyttä ja uskoa tulevaan.

Lewis palasi Suomeen vuonna 1997. Eräänä päivänä puhelin soi ja häntä pyydettiin Yön basistiksi. Kirjassa Lewis kertoo vaiheistaan Yö-yhtyeessä. Mukana on villejä keikkakokemuksia ja muistoja, jotka naurattavat.

Pitkä pesti päättyi vuoden 2016 lopulla, kun edesmennyt Yö-laulaja Olli Lindholm erotti luottobasistinsa yllättäen. Katkeraa tilitystä ei kirjasta  kuitenkaan löydy.

Mesta.netin kirjasivusto haastatteli Jay Lewisia revolverityylisesti.

Omaelämäkertasi Yöstä valoon ilmestyi lokakuussa. Millaista palautetta olet saanut kirjasta?

”Palaute kirjasta on ollut uskomattoman positiivista. On jopa puhuttu kulttuuriteosta, mikä tuntuu itsestä aivan upealta. En ole oikeastaan saanut kuulla mitään huonoa, jos sitä ei lasketa että moni on valitellut vähäunisuutta kun ovat aloittaneet kirjan illalla ja havahtuneet neljältä aamulla siihen että pitäisi varmaan nukkuakin.”

Miten kirjoitusprosessi eteni. Mikä oli vaikeinta ja antoisinta?

”Kirjoitusprosessi eteni vaihtelevasti. Välillä kirjoitin jopa yhdeksän tuntia päivässä, kesällä lähinnä korjailin ja oikoluin valmiita kappaleita.”

Millaisiin yllätyksiin ja ahaa-elämyksiin törmäsit ”penkoessasi” pitkää musikkiuraasi ja elämääsi?

”Mikään ei tavallaan yllättänyt omassa elämässäni, asiat olivat jo niin tuttuja. Se ehkä oli ainoa ahaa-elämys kun tajusin etten ole koskaan kunnolla käsitellyt vanhempieni eroa, johtuen siitä että olin silloin 7-vuotias.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Jay-Lewis_
Kuva: Tarja Lempinen

Onko aikomuksenasi jatkaa kirjojen kirjoittamista?

”Jatkan erittäin mielelläni kirjoittamista ja olen itse asiassa jo aloittanut kakkososan tekemisen. Se tulee olemaan lähinnä lyhyitä kertomuksia tien päältä ja kaukomatkoilta. Sitten kun kustannussopimus aikanaan allekirjoitetaan aloitan ”tositoimet”, siihen asti suunnittelen rauhassa aiheita ja laitan niitä ylös.”

Mitä kirjoja olet itse lukenut viime aikoina? Mihin kirjaan haluaisit tarttua seuraavaksi?

”Minulla on aina muutamia kirjoja kesken, tykkään vaihdella niitä kesken kaiken senhetkisen lukufiiliksen mukaan. Juuri nyt olen lopettelemassa Lisa Robinsonin ”There Goes Gravity”-muistelmateosta. Hän on hyvin kuuluisa rock-journalisti, haastatteli joskus 80-luvulla Amerikan bändiänikin New York Post-lehteen.”

Miten ahkera lukija olet? Millaisen tyylilajin opukset putoavat parhaiten?

”Luokittelisin itseni melko ahkeraksi lukijaksi. Lomilla luen aina paljon enkä oikeastaan kaipaa silloin mitään muuta ohjelmaa. Pidän eniten tietokirjoista ja elämäkerroista.”

Kiitos haastattelusta. Kerropa lopuksi, mitä musiikkirintamalle kuuluu?

”Tänä vuonna aion julkaista kolmannen soololevyni, joka tulee olemaan pääsääntöisesti akustinen levy ”mies ja kitara”-tyylisesti. Tulen myös tekemään duo-sekä trubaduurikeikkoja niin paljon kun mahdollista.”

Lue näyte Yöstä valoon -kirjasta.

Jay Lewis (s. 1963) on tamperelainen muusikko, joka on soittanut yhtyeissä Jay Lewis Gang, Yö, Oz, Masque, Sarcofagus, Princess Pang, The Chiefs, Skin+Bones ja Billion Dollar Babies. 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone