Yön eläimet ★★★★☆

Ohjaus:Tom Ford. Pääosissa: Amy Adams, Jake Gyllenhaal. 117 min. K16.

Muotisuunnittelija tunnetuksi tulleen Tom Fordin A Single Man (2009) oli hyvä esikoisohjaus, ja elähtäneen homon (Colin Firth) elämää 1960-luvun Los Angelesissa kuvanneessa elokuvassa oli muitakin ansioita kuin puvustus.

Hyvä on myös Fordin toinen ohjaus, Austin Wrightin romaaniin Tony and Susan perustuva Yön eläimet. Se kuvaa epätyydyttävässä avioliitossa elävää, työhönsä kyllästynyttä taidegalleristia Susania (Amy Adams), joka saa yllättäen postitse entisen aviomiehensä Edwardin (Jake Gyllenhaal) romaanikäsikirjoituksen.

Romaanikäsikirjoituksen tarina ja Susanin elämä kulkevat kerronnassa lomittain, ja kun tähän lisätään Susanin ja Edwardin suhteen kehityksestä kertovat takaumat, on kerroksia vähintään riittävästi.

Vertauskuvallisesti yhä syvemmin kirjoittajansa omaelämäkerrallisiin aineksiin kiinnittyvä romaani suodattuu Susanin mielen kautta, ja päähenkilö saa hänen ex-miehensä piirteet. Toistuvat leikkaukset Susanin reaktioihin etäännyttävät romaanin tarinasta mutta paljastavat samalla kuinka vahvasti se vaikuttaa lukijaansa.

Yläluokkaisen taidemaailman hengettömät, kiiltävät kulissit ja Edwardin romaanin harmaa miljöö muodostavat kiinnostavan visuaalisen parin. Taide näyttäytyy kylmänä ja teennäisenä roskana, mutta kritiikki ei kohdistu nykytaiteeseen. Pikemminkin sen avulla tuodaan esille seurapiirien elämästä vieraantuneisuus ja tylsämielisyys, jotka ovat sukua Sofia Coppolan ja Paolo Sorrentinon elokuvien maailmalle.

J. K. SILVENNOINEN

Elokuva katsottivassa Elisa Viihteen Vuorkaamosta