Yle julkaisee sotilaiden kertomuksia Neuvostoliiton suurhyökkäyksestä

Karjalan Kannaksen suurhyökkäyksestä tulee esäkuun 9. päivä kuluneeksi 70 vuotta. Neuvostoliitto pyrki voimakkaalla hyökkäyksellä musertamaan Suomen armeijan lopullisesti.

Martti Pohjakallio haastatteli vuonna 1966 yli kolmea sataa ratkaisutaisteluissa mukana ollutta suomalaismiestä. Kertomukset taltioitiin Yleisradion ääniarkistoon.

Haastattelujen pohjalta kirjailija Paavo Rintala kokosi kirjan Sotilaiden äänet sekä samalla nimellä kulkevan radiosarjan. Ylen Elävä arkisto julkaisee koko radiosarjan ja kymmenien sotilaiden yksittäiset haastattelut nyt ensimmäistä kertaa netissä.

Vuonna 1966 sodan loppumisesta oli kulunut reilut 20 vuotta. Pohjankallio kertoo, että aluksi haastateltavia oli vaikea löytää tai he eivät halunneet tarinoitaan kertoa, kunnes kokeiltiin toisenlaista konstia.
Rintala kartoitti paikkakunnat, jonka miehistä kunkin yksikön runko oli koottu. Sitten Pohjakallio otti yhteyttä paikkakunnalle ja etsi sieltä yhteyshenkilön, joka kutsui alueen veteraaneja kokoon nauhoituksia varten.

– Pirtissä oli usein iso joukko miehiä. Yksi kerrallaan haastateltiin ja muut istuivat ympärillä. Kun porukan oli kutsunut esimerkiksi heidän sodanaikainen joukkueenjohtaja, miehet myös tulivat paikalle, Pohjakallio kertoo.

Radiosarja ja haastattelut julkaistaan kuudessa osassa viikoilla 23 ja 24. Valkeasaaren murtumisesta kertova on jo julkaistu Ylen sivuilla. Sotilaiden ääniä voi myös ladata omaan puhelimeen tai tietokoneeseen Yle Areenassa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone