Vuoden tulokas -palkinnon voittanut dekkaristi Elina Backman ei mässäile liialla väkivallalla: ”Kovimmatkin pahikset kaipaavat rinnalleen jotain läheistä ihmistä”

Mesta.netin kirjasivusto haastatteli viime kesänä kehutun esikoisdekkarinsa julkaissutta Elina Backmania.

Elisa Kirja palkitsi ensimmäistä kertaa pidetyttä Elisa Kirja -gaalassa- Elina Backmanin Vuoden tulokas -palkinnolla teoksestaan Kun kuningas kuolee. Perusteluina oli, että että Backmanin esikoisteoksen taitavasti punottu juoni tempaisee mukaansa heti, ja pala palalta aukeava vyyhti onnistuu viihdyttämään ja yllättämään loppuun asti.

Onneksi olkoon Vuoden tulokas -palkinnosta. Miltä tällainen
huomionosoitus tuntuu? 

”Olen tästä palkinnosta superonnellinen. On hienoa, että Elisa Kirja palkitsee kotimaisia tarinankertojia. Tänä vuonna on ilmestynyt todella hyviä esikoisia, joten se tekee tästä huomionosoituksesta entistä arvokkaamman.”

Olet kertonut kirjoittaneesi Kun kuningas kuolee -kirjaa seitsemän
vuoden ajan enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Millaisia odotuksia
sinulla oli menestyksen suhteen? Millä mielin muistelet kirjan
tekoprosessia nyt?

”Olen haaveillut omasta kirjasta niin pitkään kuin muistan. Kirjan tekoprosessi oli pitkä, koska minulla ei ollut deadlinea ja tein tarinaa harrastuksena iltaisin ja viikonloppuisin tietämättä vielä pääsisinkö edes läpi kustantamoon. Rohkaisen kaikkia unelmoimaan isosti. Ajattelen niin, että ainakaan etukäteen ei kannata pitää asioita mahdottomina. Haaveilin ensin julkaistusta esikoiskirjasta, sitten sydämellisestä lukijapalautteesta ja sen jälkeen siitä, että kirja ilmestyisi jonain päivänä myös Suomen ulkopuolella. Kaikki nämä ovat tapahtuneet ja olen siitä kiitollinen.”


Kyseessä on samalla uuden dekkarisarjan avaus. Millä tahdilla aiot
julkaista kirjoja vastedes? Millaisia tavoitteita sinulla on?

”On oikeastaan aika hauskaa, että kirjoitin tarinaa 7 vuotta, mutta nopeimmat lukijat ahmaisevat kirjan parissa päivässä. Kirjoitan tällä hetkellä jatkoa ja sarjan toinen osa ilmestyy kesällä 2021. Joudun siis hieman kiristämään kirjoitustahtia. Kirjani käännösoikeudet on myyty 9 maahan ja suurin toiveeni on, että suomalainen tarina sulattaisi myös esimerkiksi saksalaisten tai norjalaisten dekkarilukijoiden sydämet.”

Miten päädyit juuri dekkarikirjallisuuden pariin?

”Rakastan dekkareita ja murhamysteerejä. Olen lukenut dekkareita yli 20 vuotta ja siirtynyt porttiteorian kautta ensin Kolmesta etsivästä Neiti Etsivän ja Neiti Marplen kautta Jo Nesboon. Tv:stä tuttuja ovat myös saksalaiset poliisisarjat kuten Kettu, ja old school -sarjat kuten Columbo, Matlock ja tietenkin ikuinen suosikkini Hercule Poirot.”

Mitä uutta haluat tuoda mukanasi suomalaiseen rikoskirjallisuuteen?

”Lupaukseni itselle ja lukijoille on, että en mässäile liikaa väkivallalla. Vaikka murhia tapahtuu useitakin, en halua kuvata väkivaltaa tai raakuuksia liikaa. Äidiksi tulon jälkeen olen itse lukijana alkanut vältellä tarinoita, joissa käy ikäviä asioita pienille lapsille. Vältän sellaista myös dekkarikirjailijana, nyt kun asiaan on mahdollista vaikuttaa. Liikun dekkareissani cozy crimen rajamailla, sillä murhien lisäksi tarinoita sävyttävät ihmissuhteet ja rakkaus luontoa ja esimerkiksi hyvää ruokaa kohtaan. Minulle on tärkeää kuvata oikeita suomalaisia paikkoja ja tarinat ovat kiinni tässä ajassa. Henkilöhahmoni saattavat esittää olevansa yksinäisiä susia, mutta todellisuudessa kovimmatkin pahikset kaipaavat rinnalleen jotain läheistä ihmistä.”

Millainen lukija itse olet? Mitä kirjoja aiot lukea syksyn iloksi?  

”Luen paljon laidasta laitaan ja pöydät notkuvat aloitettuja kirjoja. Uutuusdekkareiden lisäksi lukulistallani on mm. Ilkka Hackmanin Tähän aikaan huomenna,  Petra Rautiaisen Tuhkaan piirretty maa sekä Westön uusin. Odotan innolla näkeväni Tove-elokuvan ja Janssonin elämästä kertovat kirjat kiinnostavat juuri nyt.”

Elina Backman (s.1983) on helsinkiläinen dekkarikirjailija, joka työskentelee luovana johtajana media-alalla. Backman on koulutukseltaan medianomi (Master Of Culture and Arts), copywriter sekä ratkaisukeskeinen terapeutti. Backman asuu perheensä kanssa vanhassa hirsitalossa, jonka pihalla laulaa kesäisin satakieli.

Elisa Kirja -gaalan voi katsoa Youtubesta alla olevasta linkistä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone