Voice From the Stone

voice-from-the-stone-emilia-clarke-image-2

Voice From The Stone. Ohjaus: Eric D. Howell . PO: Emilia Clarke, Marton Csokas, Caterina Murino. 86 min. K12. 2017.

Aikaisemmin erikoistehosteiden ja stunt-temppujen parissa työskennellyt Eric D. Howell on ohjannut palkitun lyhytelokuvan lisäksi ainoataan yhden kokopitkän ennen Voice From The Heaven -leffaa.

Ohjaajan onnenpotku oli saada projektiin mukaan Game of Thrones -kaunotar Emilia Clarke. Clarken ansiosta kummitusdraamalle kertyi myös (tarkoitushakuista?) kohua Clarken paljaista rinnoista ja ”rohkeasta” seksikohtauksesta. Kyllä vain, Clarken paljaat rinnat ovat nähtävillä mutta seksikohtaus on kovin harmiton. Elokuva elää Clarken herkän hahmon ympärillä mutta liian usein, varsinkin elokuvan loppupuolella, kamera unohtuu ihailemaanvain  näyttelijän kauniita kasvoja.

Tarinassa pyöritetään kummitustarinan ja psykologisen jännärin kliseitä naisille suunnattujen viihderomaanien painoarvolla. Emilia Clarke esittää nuorta Verenaa, jolla on taito tai paremminkin ”lahja” tulla toimeen ja auttaa kovia kokeneita lapsia. Verenan seuraava tehtävä on saada raiteilleen äitinsä menettänyt poika. Raskas menetys on vienyt pojalta puhekyvyn ja synkän linnan käytävillä laahustaa myös salaisuuksia. Lopulta myös kovia kokeneen Verenan mielenterveys alkaa häilyä.

Jo elokuvan alussa katsojalle vihjaillaan myös Verenan oman mielenterveyden olevan hataralla pohjalla. Herkkä nainen joutuu antamaan itsestään paljon ja ”supernannyn” parantavan läsnäolon jälkeen kiitokset jäävät vähiin. Verenan vanhemmat ovat myös kuolleet. Ei ole suuri ihme että nuori nainen päätyy komean mutta kylmän (Marton Csokas) kuvanveistäjän vietäväksi (ja viettelemäksi). Totuus ja kuvitelma limittyvät heti elokuvan alusta lähtien ja vähintäänkin sekavien tapahtumien keskeltä on vaikea löytää uskottavuutta. Väkinäisen pakotettu romanssi tuntuu päälleliimatulta mutta toisaalta elokuvan katsottuaan tarinan kuvioita ymmärtää paremmin. Ääniä kuuluu mutta kenen päässä ja miksi. Kummituselokuvan periaatteiden mukaan asian ovat auki loppumetreille asti.

Voice From The Stone ei ole varsinaisesti kummituselokuva mutta genren hyväksi todetut ja pölyttyneet temput kerrataan suhteellisen kaavamaisesti. Piinaavasta jännityksestä ei voi puhua, lähinnä mieltä kutkuttavasta mysteeristä. Musiikkia on käytetty maalailevana elementtinä mutta pelottelukohtauksissa musiikki on liian ilmiselvää ja turhan vahvasti alleviivaavaa. Uskottavuuden suhteen on paljon anteeksiannettavaa mutta elokuvan tunnelma pitää otteessaan. Tarinassa käännetään näkökulma matkan varrella totaalisesti nurin, joka antaa loppuosalle filmiä erityisen jännitteen. Erikoinen sairaskertomus vai mystinen kummitustarina?

Tarinassa Emilia Clarke kuvataan jo liiankin söpönä sillä rooli vaatii rajumpaa heittäytymistä. Tosin Clarken suoritukseen hanke ei kaadu. Marton Csokas on komea mutta harvinaisen puiseva ilmestys. Remo Girone outona hovimestarina on hyytävä mutta väärällä tavalla. Voice From The Stone on sujuvasti etenevä fantasiadraama perheen naisväelle tai koko perheelle. Jännitys ei ylitä perhe-elokuvalle sopivia rajoja ja romantiikankin suhteen ollaan varovaisia.

J.A.Kaunisto

Elokuva vuokrattavissa Elisa Viihteessä.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone