Virossa hitiksi noussut Loikkarit-elokuva ei tullut teatterilevitykseen Suomessa – tässä syy

loikkarit 5

Elisa Viihteessä yksinoikeudella 5.7. julkaistu Loikkarit-elokuva on aikamatka 80-luvun Viroon.

Elokuva sai alkuvuodesta Viron elokuvateattereissa 86 000 katsojaa, joka tekee siitä maan kautta-aikojen viidenneksi katsotuimman kotimaisen elokuvan.

Veijarikomedia syntyi suomalaisen Matila Röhr Productionsin, virolaisen Taska Filmin ja latvialaisen Film Angels Productionin yhteistuotantona.

Loikkarit ei tule Suomessa valkokankaalle,  vaan se esitetään yksinoikeudella vain Elisa Viihde -suoratoistopalvelussa. Syynä on se, että elokuvalle ei lohjennut primetime -esitysaikoja Suomen elokuvateattereista

”Itsellä on sellainen toive, että tällä tavoin (suoratoistona) pystyttäisi tuomaan elokuva parhaiten katsojien saataville heille parhaiten sopivana aikana ja paikassa”, tuottaja Ilkka Matila Matila Röhr Productionista sanoo Mesta.netille.

Elokuva-alan konkari on huolestunut suomalaisesta elokuvatarjonnasta.  Hänen mukaan nykyisin on entistä vaikeampi saada järkeviä esitysaikoja enää muille kuin suurille Hollywood-tuotannoille.

”Se asettaa meidät kotimaisten ja eurooppalaisten elokuvien tuottajat hankalaan asemaan. Samalla se kaventaa yleisön mahdollisuuksia nähdä laaja-alaisesti elokuvaa ja köyhdyttää elokuvakulttuuria.”

”Toivomme, että Loikkarit-elokuvalla saavutamme ne katsojat, joita emme tällä hetkellä elokuvateattereissa näillä esitysajoilla pystyisi saavuttamaan.”

Elokuvassa kolme pikkurikollista nuorta miestä trokaa Tallinnan Viru-hotellissa farkkuja, sukkahousuja ja muita länsituotteita Viru-hotellin suomalaisasiakkailta.

Matilan mukaan Loikkarit on matka maailmaan, josta nuoremmat ihmiset ovat vain kuulleet ja lukeneet. Monien muiden suomalaisten tavoin hänkin toi Neuvosto-esiripun taakse länsituotteita ja myi niitä trokareille.

”Olin Virossa koulureissulla vuonna 1982. Asuin Viru-hotellissa. Rahoitin viikon oleskeluni myymällä hotellissa farkkuja ja Hellä Mietonen -shampoota. Todennäköisesti kävin kauppaa samojen kaverusten kanssa, joista kerrotaan elokuvassa”, Matila pohtii.

Komedialliasuudestaan huolimatta elokuva on realistinen ajankuva. Useiden 80-luvun loikkareiden tarinat ovat inspiroineet elokuvan käsikirjoittajaa Martin Algusia.

”Elokuvan tarinan taustalla on todellisia tapahtumia ja ihmisiä, mutta ne ovat antaneet käsikirjoittajalle enemmänkin inspiraatiota kuin suoria faktoja. Tarina on keksitty.

loikkarit esko ja aake

Elokuvan pääkolmikkoa näyttelevät virolaiset Mart Pius, Veiko Porkanen ja Karl-Andreas Kalmet. Sivuosissa nähdään joukko suomalaisia eturivin näyttelijöitä, kuten Esko Salminen, Aake Kalliala ja Maria Sid.

”Mielenkiintoista oli nähdä kuinka helposti ja suurella sydämelle suomalaisnäyttelijät lähtivät mukaan elokuvaan. Itselleni elokuva oli hauska erikoisuus. Kun useimmat tuottamistani elokuvista ovat olleet raskaita ja synkeitä, niin tämä oli täyttä komediaa.”

Loikkareissa liikutaan Virossa, Suomessa ja Ruotsissa. Kuvauskohteet ja paikat menivät kuitenkin ristiin.

Ruotsin osuuksia kuvattiin Turussa ja Tukholman vanhaa kaupunkia puolestaan Tallinnan vanhassa kaupungissa.

Matila on yksi tunnetuimmista suomalaisista elokuvatuottajista. Hän on osallistunut lähes kolmenkymmenen elokuvan tuottamiseen.

Hänen mukaan elokuvan menestymiseen liittyy henkimaailman tekijöitä.

”Hittielokuvasta saattaa kadota ajan henki ja siitä saattaa tulla aikansa lapsi, kun taas toisesta elokuvasta kuoriutuu helmi vasta ajan saatossa.”

”Tuotin kymmenen vuotta sitten Suden vuosi -nimisen elokuvan, joka oli taiteellinen, muttei taloudellinen menestys. Muutama kuukausi sitten eräs ystäväni kertoi käyttävänsä sitä opetustyössä, koska se sopii siihen tarkoitukseen niin hemmetin hyvin. Taiteellinen onnistuminen on tehnyt elokuvasta ajattoman ja universaalin”, Matila sanoo.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Asiaa puhuu, muuallakin tehdään elokuvaa kuin Yhdysvalloissa.. kaiken ei tarvitse olla päätöntä räiskintää ja pintaliitoa. Hyviä tarinoita tehdään ilman erikoistehostvyöryäkin.

Kommentit suljettu.