Viikon elokuvatärppi: ”Paddington 2 on kuin lapsille suunnattu Dan Brown -henkinen seikkailu.”

Marmeladin voimalla

Paddington 2. Ohjaus: Paul King. Pääosissa: Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Hugh Grant, Julie Walters, Brendan Gleeson. 95 min. K7. 2017.

Michael Bondin luoma, vuonna 1958 ensimmäisen marmeladipaahtoleipänsä syönyt Karhuherra Paddington on tunnetuimpia brittiläisiä satuhahmoja. Kolmen animaatiosarjan jälkeen kohtelias, kiltti ja ystävällinen karhu sai kokopitkän elokuvan vuonna 2014. Kriitikot pitivät ja kansa katsoi, joten jatko-osa oli selviö.

Paddington 2:ssa Perusta kotoisin olevaksi hämmästyttävän paljon kotoisten havumetsiemme asukkia muistuttava nalle on kotiutunut Brownin perheeseen Lontooseen ja muodostunut koko asuinalueen lemmikiksi. Paddington etsii sopivaa lahjaa 100 vuotta täyttävälle kasvattiemolleen ja löytää lopulta antiikkikaupasta uuden kotikaupunkinsa nähtävyyksiä esittelevän ponnahduskirjan. Kun kirja varastetaan, toimitetaan Paddington syyttömänä telkien taakse.

Lontoon nähtävyyksiin sisältyvät arvoitukset tekevät Paddington 2:sta kuin lapsille suunnatun Dan Brown -henkisen seikkailun. Keskeiset juonenkäänteet ovat arvattavissa, mutta riittävän nuorelle katsojalle ne ovat sopivan jännittäviä ja yllätyksellisiä. On oikeastaan virkistävää, että nykytrendin, jossa vähintään puolet ”koko perheen” elokuvien vitseistä on suunnattu aikuisille, ilmestyy yhä elokuvia, joiden huumori ja juonenkehitys on rakennettu puhtaasti lapsen ehdoilla. Itse en olisi käsikirjoittajana malttanut olla esimerkiksi alleviivaamatta vankilan ja eläintarhan yhtäläisyyksiä.

Kirjoissa Paddington kohtaa lähinnä pieniä arkisia haasteita, jollaisista elokuvan alkupuoli koostuu. Jakso, jossa karhu yrittää suoriutua ruumiinrakenteelleen sopimattomista töistä, kuten hiustenleikkuusta ja ikkunanpesusta, ovat elokuvan parasta antia pelatessaan mykän fyysisen komiikan keinoilla.

Tässä auttaa se, että animoitu karhu on sympaattinen taapero, jota mieluummin halaisi kuin potkaisisi. Siinä suhteessa se eroaa Viiru ja Pesonen -elokuvien muoviselta vaikuttavasta Viiru-kissasta.

Puolitoistatuntinen elokuva vaatii ilmeisesti hurjemman seikkailuin kuin kuvakirja, minkä vuoksi molemmissa Paddington-elokuvissa on päätähden vastustajaksi kirjoitettu ilkeydessään ja itsekkyydessään tämän vastakohta. Ykkösosassa nähtiin karhua täytettyjen eläinten kokoelmaansa himoitseva tieteilijä (Nicole Kidman), nyt itserakas ja häikäilemätön näyttelijävaras (Hugh Grant).

Miljöö on miellyttävän sadunomainen. Paikkakunnan tunnistaa Lontooksi, mutta samaan aikaan se muistuttaa värikästä ja nostalgisoitua pikkukaupunkia, jossa kaikki tuntevat toisensa. Jopa vankila saa vaaleanpunaisen marenkikuorrutuksen Paddingtonin astellessa kiven sisään.

J. K. SILVENNOINEN

Vuokraa Paddington 2 Elisa Viihde Vuokraamosta

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone