Verhojen takana odottaa naiivi ja viaton sydän

Verhot on yhtye, jonka musiikissa aistii kohtaamisia yön pimeydessä ja aamuyön hämärässä. Koleassa syysilmassa, pakkasen puristaessa poskipäitä. Verhojen maailma on naiivi ja viaton – hauras ja helposti haavoittuva. Harmaasävyistä arkipäivän todellisuuspakoa. Debyyttialbumi on ulkona ja Mesta.netin haastattelussa sananvaltaa käytti yhtyeen laulava kitaristi Mikko.

Verhot perustettiin Helsingissä vuonna 2011, ”junan tuomista” soittomiehistä. Bändi voitti Rockin Suomen mestaruuden vuonna 2012, hopeasijalle jäi tuolloin Grandeville. Suomen mestarin tittelin ansiosta A&R kiinnostui kokoonpanon tekemisistä.

– Saimme muutenkin tekemiseen pientä lisäbuustia, onhan aina mukava voittaa jotain. Sinänsä perusasiat eivät kuitenkaan muuttuneet, vaan tekeminen jatkui samaan tapaan: keikkoja, studiota, treenejä, videoiden tekemistä jne.

Mestaruudesta huolimatta debyyttialbumin työstäminen oli kaikkiaan pitkä prosessi. Soundin ja tunnelman löytäminen vei oman aikansa. Alusta lähtien levyä alettiin työstämään ”old school” -meiningillä eli tavoitteena oli nimenomaan eheä albumikokonaisuus. Joitakin jo valmiiksi tehtyjä biisejä putosi pois matkan varrella, koska ne eivät enää palvelleet kokonaisuutta. Kun soundi ja oikea tapa toteuttaa biisit oli hallussa, äänittäminen ei lopulta kestänyt kauaa.

– Tiettyjä kasvukipuja prosessin aikana oli havaittavissa, ja kaikkinensa albumin työstäminen kesti useita vuosia. Albumin on äänittänyt ja miksannut bändissä koskettimia soittava Arttu Volanto ja hän on myös ollut tuottajan roolissa.

Verhot-orkesterin kohdalla 1980-luvun post-punk ja new wave ovat selkeät johtotähdet. Mutta miksi Cure ja Joy Division, lieneekö kovinkaan mediaseksikästä armon vuonna 2014?

– Hah, musatyylimme ei varmasti ole lainkaan mediaseksikästä…sitä tuskin on tällä hetkellä suomenkielinen rockmusiikki ylipäätään. Tällaisia asioita ei ole mietitty Verhojen kohdalla, vaan lähdettiin tekemään nimenomaan sellaista musaa mistä itse digataan. Musiikissa kuuluvatkin selvästi bändin jäsenten omat musadiggailut.

Kun orkesteri operoi vielä kotimaan kielellä, mediaseksikyydestä katoaa viimeinenkin hehku? Toisaalta, Verhot onnistuu teksteissä luomaan sydämellistä kasarihenkeä ja nuoruuden viattomuutta.

– Tällä bändillä musaa on tehty alusta asti suomen kielellä, ja se tuntuu sopivan hyvin meidän ilmaisuun. On toki mahdollista että joskus kokeillaan jotain myös englanniksi, tällä hetkellä kuitenkin keskitytään nimemomaan suomenkieliseen musiikkiin. Toki suomen kielellä tekeminen on haastavaa, erityisesti nykyään painotetaan niin paljon tekstin merkitystä suomenkielisessä musiikissa.  Englannin kielen ilmaisu antaa enemmän anteeksi.

– Teksteillä on toki tärkeä merkitys. Itse kuitenkin kuulemme biisit kokonaisuuksina, joissa teksti ja melodia kulkevat ikäänkuin ”käsi kädessä”. Nykytrendi suomalaisessa musiikissa tuntuu usein olevan teksti 80% ja melodia 20%. Itse emme kuitenkaan ajattele näin, vaan melodialla on vähintään yhtä tärkeä merkitys kuin tekstilläkin.

 

Kuinka vakavalla naamalla Verhot-orkesteria viedään eteenpäin?

– Bändillä on kunnianhimoisia tavoitteita, siinä mielessä ollaan tosissaan. Soitetaan sellaista musaa mistä tykätään ja nautitaan hyvistä keikoista, niitäkin on tulossa mukavasti kevään aikana. Verhot on myös kerännyt kiitosta hienosta live-soundista ja intensiivisistä keikoistaan, ne ovatkin tärkeä osa bändin identiteettiä. Ja live-soundi on luonnollisesti tiivistynyt, kun keikkoja on tehty aktiivisesti vuodesta 2012 lähtien.

Kommenttia Odotan ja Rokkipoliisin sisko -videoista.

– Molemmat videot tehtiin pienellä budjetilla, kitaristi Tonin kaveri kuvasi ja bändi (lähinnä Mikko ja Toni) käsikirjoitti videot itse. Odotan-video on suosikkimme. Sen kuvaaminen lumen ja jään keskellä oli haastavaa, koska resurssit esimerkiksi avustajien yms. suhteen olivat rajalliset. Mutta lopputulos oli onnistunut, joten värjöttely pakkasessa siis kannatti!

– Myös Rokkipoliisin sisko toimii mielestämme hyvin. Siinä haluttiin osoittaa ettei kaikki ole niin vakavaa, vaikka suurin osa biiseistämme omaakin tumman pohjavireen. Videossa on tietyllä tapaa naiivi ja viaton tunnelma, niinkuin itse kappaleessakin.

Verhot-Odotan

Verhot-Rokkipoliisin sisko

Promokuvista päätellen Verhot-yhtyeen jannuja ei nähdä lavalla pelkissä risaisissa farkuissa ja t-paidoissa. Mikä on imagon merkitys Verhot-yhtyeelle?

– Bändi kyllä menee tässäkin musa edellä, mutta on myös tarkoitus että visuaalinen puoli synkkaa musiikin kanssa. Ja bändin musiikissa on mielestämme ajoittain tiettyä dramaattisuutta ja ehkä jopa hieman teatraalisuuttakin. Näitä pyritään ilmentämään lavalla myös visuaalisesti pukeutumisen ja ylipäätään ulkoisen olemuksen osalta.

Herra Ylppö & Ihmiset sorvaa reality-rokkia, onko Verhot sitten tummasydämistä harmautta vai päiväunien realismia…mikä on Verhot-yhtyeen tekemisen ydin?

– Tämä onkin hyvä kysymys, on nimittäin ollut mielessä että mikä olisi osuva ja ytimekäs määritelmä bändin musiikille. Verhojen biiseissä on usein jo aiemminkin mainittua tietynlaista naiiviutta ja viattomuutta, ja vilpittömissä teksteissä ollaan rehellisesti sydän vereslihalla. Ja ehkä taustalla on myös vielä toteutumattomia unelmia. Mainitsit tuossa Ylpön reality-rock terminologian, siihen verrattuna Verhot on varmaankin dream-rockia!

(Foto Sofie Jokinen)

(Verhot-orkesterin debyyttilevy Mesta.netin arvioimana)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone