Vera Vala: Italia on loistava inspiraationlähde dekkarille

Kuva: Alessandra Tinozzi

Kuva: Alessandra Tinozzi

Vera Valan kolmas Arianna de Bellis tutkii -sarjan dekkari Villa Sibyllan kirous julkaistaan kesäkuussa, mutta kirja on saatavana e-kirjana ennakkoon jo nyt Elisa Kirjasta. Mesta.netin kirjasivusto haastatteli Italiassa asuvaa kirjan tekijää sähköpostin välityksellä.

Villa Sibyllan kirous on kolmas rikosromaanisi. Miten luonnehtisit uutta dekkariasi?

– Pelon, valheiden ja kuvitelmien verkosta syntyy murha: Villa Sibyllan kirous on totuuden etsintää ja jännitystä ikuisen kaupungin ainutlaatuisessa puitteissa.

Esikoisteoksesi ilmestyi vuonna 2012. Mikä on ollut antoisinta ja haastavinta kolmea teosta tehdessä?

– Kirjasarjaa kirjoittaessa vaikeinta on tasapainottelu osat toisiinsa liittävän tyylillisen jatkumon ja uudistumistarpeen välillä. Halusin, että kirjat erottuvat selvästi toisistaan ja ovat luettavissa itsenäisinä teoksina, mutta samalla lukija tunnistaa ne saman sarjan osiksi.

– Kirjoittamisessa rakastan henkilöhmojen ja juonen kehittelyn ohella myös taustutkimusta. Olen opiskellut Helsingin ja Rooman yliopistoissa lukuisia aineita muinaishistoriasta sosiaalipsykologiaan. Nautinkin suuresti, kun saan myös dekkareista syyn syventää tietojani sekä uusilta että vanhoilta aloilta. Kolmannen dekkarin taustatutkimusta varten luin enemmän kirjoja kuin yhä kesken olevaan, kirjallisuusaiheiseen graduuni.

villa sibylla

Oletko jo löytänyt oman tyylisi? Kuinka helposti se löytyi?

– Olen aina kirjoittanut sellaisia tarinoita, joita itse haluaisin lukea. On haastavaa analysoida itse omaa kirjallista tyyliä, mutta koska muillakin näyttää olevan vaikeuksia luokitella dekkareitani tai löytää niille selkeitä kirjallisia esikuvia, tulkitsen sen merkiksi siitä, että tyylini on juuri minulle ominainen. Tietenkin tyyli liittyy myös genreen, ja koska minä kirjoitan dekkareiden lisäksi myös muuta, tyylikin vaihtelee varmasti tekstistä toiseen.

Villa Sibyllan kirouksen tapahtumapaikkana on uljas Rooma ja sen lähimiljöö. Miten otollinen maaperä Italia on dekkaria ajatellen?

– Italia on loistava inspiraationlähde. On hyvin ymmärrettävää, että kirjailijat Shakespearesta Hemingwayhin ja Dan Browniin ovat sijoittaneet maahan tarinoitaan. Pelkkä sanomalehden selailu antaa päivittäin lukuisia aiheita hard boiled –dekkareista poliittisiin trillereihin. Italian kiehtova historia, monimuotoinen luonto ja rikas ruokakulttuuri ovat tietenkin vain pelkkää plussaa myös dekkaristille. Dekkarieni tapahtumat voivat vaikuttaa mielikuvituksellisilta, mutta monilla juonenkäänteillä ja henkilöhahmoilla on todelliset esikuvansa elävässä elämässä. Villa Sibyllan kirous sai alkunsa oikeastaan jo vuosia sitten, kun tutustuin ylellisessä huvilassa asuvaan ihmiseen ja hänen tuttavapiiriinsä. Asetelma oli niin herkullinen dekkarille, että minun oli pakko rakentaa todellisuudesta fiktiivinen murhatarina.

Romaanien päähenkilönä on suomalais-italialainen yksityisetsivä Arianna de Bellis. Mistä aineksista hänet on tehty?

– Arianna on italiansuomalainen, sisukas kolmekymppinen leski. Hänen menneisyydessään on salaperäinen kolmen vuoden jakso, josta hän ei muista mitään, mutta jonka tapahtumia hän saa välillä haluamattaankin selville. Ariannan isä on vanhaa aatelissukua, ja Ariannan sosiaalinen asema on ollut keino paljastaa Italiassa yhä vaikuttavat, vanhasta luokkayhteiskunnasta perityt asenteet. Arianna on naisellinen, nokkela ja itsepäinen. Hänen ei kiellä haavoittuvaisuuttaan, mutta osaa puolustaa itseään tarvittaessa vaikka piikkikoroilla.

Uusi dekkarisi on saatavana ennakkoon e-kirjana Elisa Kirjassa. Millainen suhde itselläsi on e-kirjoihin ja ladattaviin äänikirjoihin?

– Äänikirjoja olen ostanut vain lasta varten, mutta e-kirjoja ostan nykyään enemmän kuin painettuja kirjoja. Näin ulkosuomalaisena olen suunnattoman onnellinen, kun voin ostaa myös uutuuksia vuoden ympäri mielin määrin ilman, että kirjat veisivät matkalaukussa tilaa muilta tärkeiltä, salmiakin ja hapankorppujen kaltaisilta asioilta.

Olet asunut pitkään Italiassa perheesi kanssa. Millaisia asioita toisit mukanasi, jos joku päivä muuttaisit takaisin Suomeen?

– Suhtautuminen ruokaan ja ruoanlaittoon on huomattavin muutos, jonka Italiassa asuminen on saanut minussa aikaan. Nykyään minulle on normaalia kuluttaa ruoan valmistamiseen tuntikausia. Itse asiassa juuri ruokaa laittaessani kehitän usein juonta eteenpäin. Suhtaudun muutenkin ruokaan lähes hartaasti, eikä minusta sadan kilometrin ajomatka hyvän ravintolan vuoksi ole matka eikä mikään. Italialaisilta omaksuttu intohimo ruokaan ja ruoanlaittoon säilyisi varmasti myös Suomessa.

Miten aiot jatkaa kirjoittamista tästä? Millaisia tavoitteita ja haaveita sinulla on kirjoittamisen suhteen?

– Neljäs romaani on työn alla. Minulla on ideoista vain runsaudenpulaa, ja haaveenani on toteuttaa ideoista käyttökelpoisimmat ja tarjota ne lukijoille mahdollisimman vetävinä tarinoina. Genre saattaa tulevaisuudessa vaihdella, mutta tarinan on oltava koukuttava joka tapauksessa.

Vera Vala?

– Syntynyt Seinäjoella 1976. Asunut 17 vuotta Italiassa. Nykyisin asuu Torinon seudulla italialaisen miehensä ja tyttärensä kanssa.

– Julkaissut kolme romaania: Kuolema sypressin varjossa (2012), Kosto ikuisessa kaupungissa (2013) ja Villa Sibyllan kirous (2014)

– Opiskellut kieliä ja kirjallisuutta sekä Helsingissä että Roomassa.Työskennellyt lisäksi lentoemäntänä, kielten opettajana ja kääntäjänä.

– Pitää blogia osoitteessa veravala.blogspot.fi

 

Villa Sibyllan kirous oli toukuun dekkarina  Elisan Dekkaripiirissä.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone