Vepe Hänninen: Kylmäverisesti sinun –uusi alku

Vepe Hänninen – Kylmäverisesti sinun –uusi alku WSOY 2015, 158s

Vankan kylmäverisesti

Vepe Hänninen on  kahdeksan vuoden jälkeen kirjoittanut jatkoa Kylmäverisesti sinun- tv-sarjalle. Tällä kertaa dekkarin muodossa. Vaikka kirjassa on vain 158 sivua on Hänninen saanut siihen mahtumaan aikalailla hurjia tapahtumia ja erilaisia ihmistyyppejä, niin rikollisia kuin poliisejakin, yhteiskunnan laitimmaisia unohtamatta.

Tarina alkaa heti. Helsinkiin on saapunut salaperäinen kansainvälinen kalamies, jolle käy köpelösti. Rikoskomisario Veli Miettinen, joka aikaisemmin menetti raa’alla tavalla vaimonsa, on kerännyt tuhoutuneen elämänsä rippeitä kasaan ja tekee entistä kyynisempänä ja rosoisempana töitä Helsingin alamaailman ja vähän kansainvälisenkin rikollisuuden parissa.

Veli on sentään löytänyt uuden rakkauden ja puoliorvoksi jäänyt 8-vuotias tytärkin kokee yllättävän monimutkaisia asioita aikuisten maailmasta.

Kallion spurgujen ulosteiden hajuinen keskinäinen välienselvittely lomittuu laitoksella uuden kylmän kansainvälisen rikollisen toiminnan kanssa ikään kuin vastakohtana toisilleen. Kotoista ja aikalailla eksoottisempaa rikollista toimintaa joudutaan varojen puutteessa poliisissa hoitamaan yhtä aikaa.

Hännisen tarinointi on vilkasta ja mukaansatempaavaa. Välillä arkipäivän tavallisia toimijoita, kaupan kassoja ja koiranulkoiluttajia tölväistään vähän rankemmankin päälle. Rikoskomisario Veli Miettisen pinna on surutyön jatkuessa joutunut kovalle koetukselle. Eivätkä poliisityönkään säännöt tunnu häntä aina koskevan.

Hänninen kuljettaa tarinaa vauhdilla eteenpäin, kohtaukset ovat lyhyitä ja tarkkoja. Kirja muistuttaa paljon elokuvan kohtausluetteloa. Varmaan tästäkin tarinasta vielä elokuva tehdään.

Rikoskiemuroihin saadaan ajankohtaista taustaa itäisen naapurin salamyhkäisten vehkeilyjen kautta. Putin ja Krimin tapahtumatkin ovat sopineet kuvaan mukaan, joten voidaan puhua aikalaisromaanista, jossa tämän päivän hyvikset ja pahikset esittäytyvät lukijalle melkein yhtä aikaa televisiouutisten kanssa.

Kylmäverisesti sinun – uusi alku, on hyvä dekkari. Ajankohtainen ja raaka.  Karu projekti. Toisaalta lopussa se panee lukijankin ankaralle koetukselle siitä, ovatko ratkaisut moraalisesti hyväksyttäviä. Kaikkea ei ole loppuun asti selitetty. Tai selvitetty…

Jussi Wahlgren

Kylmäverisesti sinun – Uusi alku on luettavissa Elisa Kirjassa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone