Vares – Sheriffi

1288747454162

Vares – Sheriffi. O: Hannu Salonen. PO: Antti Reini, Jukka Puotila, Jukka-Pekka Palo, Jasper Pääkkönen, Karoliina Blackburn. 90 min. K-16.

VaresSheriffi_pressi4

Yhdeksänteen osaansa taapertanut Vares-elokuvien sarja polkee Turun katuja paikallaan. Mielenkiintoa ja pieniä sävyeroja tuo lähinnä ohjaajien vaihtuminen. Aleksi Mäkelän, Anders Engströmin ja Lauri Törhösen jälkeen Uuden Apteekin sunnuntaiaamun olutjonoon laahustaa Hannu Salonen, joka on tehnyt melko mittavan uran Saksassa tv-elokuvien ja rikossarjojen parissa.

Vares – Sheriffiä vaivaat samat ongelmat kuin aiempiakin osia, joissa mysteeri muuttuu selvitessään hetki hetkeltä tylsemmäksi, sponsorit ovat näkyvästi esillä ja kertojaääni horisee krapulaisena pikemminkin liittääkseen elokuvan vahvemmin tiettyyn genreen kuin kuljettaakseen juonta eteenpäin.

Tällä kertaa Jussi Vares on löytänyt rituaalimurhaan viittaavaan viillellyn ruumiin ja ammutun naisen. Poliisi on tutkinut tapausta vuoden tajuamatta siitä hölkäsen pöläystä. Niinpä juoppo yksityisetsivä palkataan selvittämään tapaus, joka poliisille ei selviä edes alamaailmaan soluttautumisen avulla.

Vareksen tielle johtolangat sen sijaan kaatuvat, vaikka hän kuinka yrittäisi niitä väistellä. Vares kävelee oikeisiin paikkoihin, tapaa oikeat ihmiset, kuulee oikeat keskustelut. Turun järjestäytyneen alamaailman hyväksynnän hän saavuttaa tekemättä mitään – tällä kertaa kirjaimellisesti.

Tästä huolimatta Salonen on sanojensa mukaan pyrkinyt luomaan Vareksesta aktiivisemman toimijan, joka joutuu palkkansa eteen tekemään muutakin kuin kiskomaan Jallu-shotteja. Miellyttävää on, että samalla rasittavien ryyppykavereiden osuus on karsittu minimiin.

Kuvauspaikkana toimii edelleen Turku, joka ei kuitenkaan edellisten osien tapaan ole läsnä postikorttimaisissa otoksissa ja ilmakuvissa. Turku, samaan aikaan sekä elävänä kaupunkitilana että fiktiivisenä alamaailman hallitsemana suurkaupunkina, on ollut Vares-elokuvien miellyttävin detalji, mutta kieltämättä kaupunkikuvat alkoivat jo toistaa itseään.

Vares-liukuhihna säädettiin ääriasentoon Törhösen joutuessa kiiruhtamaan neljä elokuvaa purkkiin 60 kuvauspäivässä. Laatu kärsi, ja katsojat kiittivät jäämällä kotiin. Salonen on saanut suuremman budjetin ja tolkullisemman aikataulun. Se näkyy pääosin positiivisesti, mutta tv-sarjamaisuus ei ole tyystin pyyhkiytynyt, minkä lisäksi sarjakuvamaiset, Robert Rodriguez -henkiset tehokeinot istuvat kokonaisuuteen huonosti.

Viittaus Fred Zinnemannin Sheriffiin (1952) ja rinnastus yksin rikollisia vastaan taistelevien hahmojen välillä on tuntunut ehkä paperilla nokkelalta, mutta kankaalla Gary Cooperin esittämän lainvalvojan ja Vareksen yhteys jää etäiseksi.

Salosen johdolla Vares-elokuvat muuttuvat paremmiksi joskaan eivät hyviksi. Heikon tarinan ja Markus Selinin vaatimusten puristuksessa on varmasti vaikeaa tehdä kiinnostavaa elokuvaa. Eivät tosin Harri Nykäsen Raid-kirjatkaan kummoisia ole, muttei se estänyt Yleä loihtimasta niiden pohjalta hyvää tv-sarjaa.

J. K. SILVENNOINEN

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone