Vahvaksi rikotut -kirja kertoo seksuaalisen väkivallan uhrien järkyttävät tarinat: ”Kirjan tekeminen oli hyvin tunnerikas matka”

Seksuaalisen väkivallan uhriksi joutuu Suomessa vuosittain noin 50 000 ihmistä. Meeri Koutaniemen ja Ann-Mari Leinosen kirja Vahvaksi rikotut sisältää suomalaisten ihmisten tarinoita heidän kohtaamastaan seksuaalisesta väkivallasta.
Mesta.netin kirjasivusto haastatteli Ann-Mari Leinosta sähköpostin välityksellä.

Vahvaksi rikotut -kirjan tekeminen kesti kolme vuotta. Millainen matka tämä oli sinulle henkilökohtaisesti?

”Kirjan tekeminen oli kaiken kaikkiaan hyvin tunnerikas matka. Kuten elämässä yleensäkin, matka ei ole koskaan suora paikasta a paikkaan b, vaan siinä oli paljon mutkia matkassa. Jokainen mutka vei meidät kuitenkin tähän tilanteeseen, että kirja tulee vihdoin ulos. Mutkilla tarkoitan muun muassa sitä, että kirjaan alkuperäisesti mukaan lähteneet naiset vaihtuivat matkan varrella suurimmaksi osaksi. Tämä on aiheena niin herkkä, jonka vuoksi tekoprosessin aikana piti varmistautua myös poisjäänteihin.”

”Henkilökohtaisesti kirjan kirjoittaminen vaati paljon voimavaroja ja tukea läheisiltä. Olen näiden vuosien aikana joutunut kieltäytymään monista illanvietoista yms. Sosiaalinen elämä oli viimeisen vuoden aikana hyvin minimissä, kun kirjaa tehtiin kaikkein aktiivisemmin. Matkan varrella oli hyvin tärkeää myös siirtää rankat aiheet sivuun jossain vaiheessa päivää jotta oma jaksaminen ei mennyt liian tiukoille.

Ann-Mari-Leinonen_kuva-Mikko-Levoska
Ann-Mari Leinonen toivoo, että kirja rikkoo myyttejä seksuaalisesta väkivallsta ja ravistelee syyllisyyden ja häpeän kulttuuria . (kuva: Mikko Levoska)

Ann-Mari Leinonen kokenut itsekin seksuaalista väkivaltaa. Hänen mukaan haastavinta projektissa oli erottaa yksityiselämä ja kirjaprojekti toisistaan.

”Toki ne limittäytyivät väistämättä toisiinsa, mutta ymmärsin tämän projektin aikana myös entistä enemmän pitää huolta omasta jaksamisestaan. Antoisinta tai ehkä kaikkein upeinta oli näiden ihmisten rohkeus kertoa oma tarinansa. Se oli myös upeaa huomata kuinka jokaisen naisen sisältä paistoi valo, jota he eivät itse nähneet. Se valo oli rakkautta itseään ja muita kohtaan, halua auttaa muita. Kirjan teon aikana oli paljonkin pysäyttäviä hetkiä. Ehkä yksi suurimmista oli se solidaarisuuden määrä, jota naiset kokivat toisiaan kohtaan kuvauspäivien yhteydessä. Naiset jäivät keskustelemaan keskenään oman kuvauksen jälkeen ja sitä ennen.

Kirjan tarkoituksena on nostaa esiin tärkeitä epäkohtia, jotka piirtyvät esiin Suomen seksuaalirikoslainsäädännössä. Mikä on mielestäsi olennaisin asia, jonka olisi muututtava nopeasti?

”Raiskauslainsäädäntö on muutettava suostumusperustaiseksi, koska silloin vastuu siirtyy tekijälle. Onko ollut suostumusta seksiin, jos ei, niin kyseessä on raiskaus. Kun raiskauslainsäädäntö siirretään vastaamaan ihmisten oikeustajua, vaikuttaa se automaattisesti myös yhteiskunnan asenteisiin. Nykyisin moni uhri ei halua aloittaa rikosprosessia, koska jos raiskauksessa ei ole käytetty väkivaltaa tai sen uhkaa, niin sitä ei katsota raiskaukseksi. Ei ymmärretä, kuinka mantelitumake säätelee käytöstä ja noin 70 prosenttia uhreista lamaantuu. Se ei ole suostumuksen merkki, vaan selviytymiskeino. Suomen raiskauslainsäädäntö on saanut moitteita kansainvälisiltä ihmisoikeusjärjestöiltä.

juttu jatkuu kuvan jälkeen

Meeri-Koutaniemi_kuva-Eepu-Näsi
Kirja on myös visuaalisesti pysäyttävä. Vaikuttavat kuvat naisista on ottanut palkittu kuvajournalisti Meeri Koutaniemi. (Kuva: Eepu Näsi)

Kirjassa mennään hyvin syvälle traagisiin muistoihin. Lukuisat naisten kertomukset raiskauksista tai seksuaalisesta hyväksikäytöstä ovat järkyttäviä. Mistä naiset saivat voimaa avautua näin rohkeasti?

”Jokaiselle tarinansa kertoneelle matka ei ole ollut missään nimessä helppo. He halusivat kuitenkin kertoa tarinansa auttaakseen tulevia sukupolvia. Moni halusi pysäyttää ylisukupolvisen kierteen ja kertoa sukunsa salaisuuksia. Tarinan kertominen vaatii suunnatonta rohkeutta ja se on erittäin kunnioitettavaa. Luottamuksen saaminen oli joidenkin kohdalla pitkä prosessi, mutta olemme siitä Meerin kanssa äärettömän kiitollisia, että he halusivat kertoa tarinansa meille. Uskon, että isona apuna luottamuksen saamisessa oli myös se, että olen itse kokenut seksuaalista väkivaltaa, joten pystyin samaistumaan monen uhrin kertomaan. Myös Meeri on omalta osaltaan tehnyt tämän aiheen ympärillä töitä vuosien ajan, jonka vuoksi hänen ammattitaitonsa ja läsnäolonsa kuvauksissa saivat monen naisen vapautumaan.”

Kustannusosakeyhtiö Siltala lahjoittaa osan kirjan tuotoista raiskauskriisikeskus Tukinainen ry:lle.

Vahvaksi rikotut -teoksesta on saatavana myös Meeri Koutaniemen ja Ann-Mari Leinosen lukema äänikirjana. Näytteen e-kirjasta voi lukea tästä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone