Uutuuskirja ”Volvo-Markkasen pojan tarina” kertoo rehellisellä tavalla, millaista oli varttua pankkiryöstäjän poikana – lue poiminnat

True crime -kirjoista on tullu viime vuosina todella suosittuja. Edesmenneen  Marko Lönnqvistin Elämäni gangsterina kirja nousi vuonna 2017 suureksi bestselleriksi. Viime vuonna julkaistu, Janne ”Nacci” Tranbergin elämästä kertova Wanted oli niin ikään menestys ollen muun muassa vuoden myydyin digikirja Elisa Kirjassa.

Kotimaiset true crime -kirjat ovatkin olleet erityisen suosittuja äänikirjoina.

kansi111Kimmo Laakson ja Sakari Markkasen yhdessä kirjoittama Rikolliseksi kasvatettu – Volvo-Markkasen pojan tarina (Johnny Kniga) on jatkumoa tosielämän rikollisista kertoville teoksille.

Se kertoo kuuluisan rikollisen Matti ”Volvo” Markkasen pojan Sakari Markkasen tarinan. Volvo Markkanen (1937 – 2016) oli kuuluisa pankkirosvo, mutta myös isä, joka vei Sakari-pojan kouluun ja piti huolen siitä, ettei häntä kiusata. Tämän hän varmisti laittamalla joskus”päällystakin” pojan mukaan.

Isän ja pojan suhde kytkeytyi rikollisuuteen. Rehellisessä ja suoraviivaisessa kirjassa kerrotaan, että Volvo Markkanen ei pitänyt pahana, että hänen pojastaan tulisi rikollinen, koska se oli hänen mielestä ”yksi ammatti muiden joukossa”.

Rikolliseksi kasvatettu on tehty pieteetillä. Kirjaa varten on haastateltu muun muassa Markkasen äitiä, lapsuudenkavereita, opettajia sekä entisiä rikoskumppaneita ja poliiseja. Haastattelujen myötä lukija saa kuvan siitä, millaista pankkiryöstäjän lapsena oli kasvaa ja miksi Sakarista itsestä tuli rikollinen.

Seuraavassa muutama poiminta kevään true crime -uutuudesta.

Sakari varttui Helsingin Roihuvuoressa, Vuorenpeikontiellä. Lapsuus ei ollut sieltä tavallisimmasta päästä. Isän ammatti näkyi perheen arjessa ja se huomioitiin myös naapurustossa.

”Sitten kun minusta tuli teini, faija kertoi miten tiettyjä räjähteitä, vaikka nitroglyseriiniä, valmistetaan. Sehän nyt on aika helppoa. Aika vaarallista, jos ei tiedä mitä tekee. Se voi räjähtää käsiin. Se neuvoi, miten kassakaappi räjäytetään auki. Siis siten, että sisältö ei tuhoudu. Olin silloin jotain parikymppinen. Faija asui Itäkeskuksessa. Isä oli suurin vaikuttava tekijä, miksi minusta tuli rikollinen. Oli siinä varmaan ympäristötekijöitäkin.”’

Syyskuun 11. päivä 2008 oli 19-vuotias Sakari Markkanen astui isänsä sappaisiin ja ryösti ensimmäisen pankin ruotsalaisessa pikkukunnassa.

Siinä missä vielä hetki sitten oli pankin siivoojan hinkkaama tyhjä keskilattia, oli nyt lasinsirpaleita ja nuhjuinen Passat. Salissa Sakari Markkasen lisäksi oli vain pari ihmistä. Virkailija Lisa Ottosson (nimi muutettu) näytti olevan kuolemaisillaan pelosta. Hän kyyristyi tiskin taakse. Sakari näki, miten nainen tärisi. Vajaan kahdentuhannen asukkaan taajamassa tapahtuu harvoin mitään järkyttävää. Se oli osa suunnitelmaa.

Poliisit pääsivät tekijöiden jäljille. Sakari pidätettiin keskellä aamupäivää Helsingin Tullipuomilla. Sillä hetkellä isän opit tulivat hänen mieleensä.

Muista, poika, poliisien kysymyksiin ei vastata. Ystäviä ei petetä. Isäukko oli teroittanut vaitiolon merkitystä Sakarille pienestä pitäen. Syyskuun 14. päivän aamuna 2008 poliisit istuttivat Sakarin käsiraudoissa auton takapenkille ja isän opetukset olivat yhtäkkiä kovaa valuuttaa. Niiden miettiminen tuntui turvalliselta, se tuntui kytkevän Sakarin sukupolvien ketjuun.

Markkanen lennätettiin poliisisaattuessa Växjöön, jossa hän joutui viikkokausien ajaksi eristykseen.

”Opin, että tulen toimeen hyvin omien ajatusten kanssa. Tiedän, ettei pääni hajoa yksinäisyyteen. Ihmiset voivat olla kuinka vahvoja ulkoisesti, moni rikollinen onkin, pelottavia. Kun joutuu eristyksiin, ne saattavat pillittää kuin pikkutytöt. Jos et kestä, ei tarkoita, että olet heikko. Ihmistä ei ole luotu sellaiseen, ihminen voi olla vaikka kuinka vahva, se alkaa tuntua todella pahalta. Eristyspaikat ovat vankiloiden miinuspiste, siellä aggressiivisuutta tapahtuu eniten vartijoita kohtaan. Jotkut lähtevät vankimielisairaalaan, koska eivät kestä”

Rikoksilla tuli rahaa, mutta sitä myös meni. Kirja sisältää vauhdikkaita kuvauksia makeasta elämästä, jossa ei ”pennosilla pelata”.

Vuoden 2009 aikana Sakari ja Salminen huomasivat, että rahaa jäi tuhlattavaksi hauskanpitoon. Kaidelta ostettu edustusluokan BMW oli 20-vuotiaalle Sakarille merkki: kaverukset olivat päässeet pitkälle. He löysivät itsensä istumasta Gentlemans Clubin limusiinin takapenkiltä. Asiasta ehti tulla arkistakin. Rahaa ja kokaiinia kului. Sakarista ja Salmisesta tuolta ajalta otetussa kuvassa hymyilevä kaksikko katsoo tilavan auton perältä kameraan, tuntematon nainen mukanaan Helsingin yössä.

Sakari toimi velanperijänä. Hän oppi Matti-isältään, miten esimerkiksi velkoja perittäessä satutetaan oikein. Kirja sisältää muutamia tosielämän väkivallan kuvauksia.

Vedin Tunkion roskiksesta ulos. Jari potkaisi sitä. Läpsäisin sitä naamaan ja kysyin jotain. Kysymyksillä ei ole merkitystä. Tarkoitus on psyykata. Jari huusi, minä lähinnä puhuin. Olin vähän hengästynyt. Nappasin sorkkaraudan ja löin sitä jalkoihin. Se yritti väistää jalkoja pois tieltä. Jatkoin lyömistä. Sillä ei ollut kenkiä, olin repinyt ne irti tyhjentäessäni sen taskuja.

Kerran Markkanen toimi velanperijänä eräälle autokauppiaalle. Tällä kertaa väkivaltaa ei tarvittu.

”Se avasi oven. Sanottiin, että auto on lyhentämättä. Anna avaimet. Se tietenkin vähän yski vastaan siinä. Yritti puhumalla saada pelattua lisäaikaa. Hän on saamassa rahaa, hän lyhentää kyllä pois. Ei me lähdetty sen puhutuksiin mukaan. Otettiin avaimet, se antoi ne. Ihan suosiolla, kun sanottiin, että annat ne. Otettiin se auto ja ajettiin se Tattarisuon autokaupalle. Ei se ollut kuin joku viiden tonnin auto.”

Sakari vapautui Sörkan vankilasta vuonna 2017 ja hänen elämänsä sai uuden suunnnan.

Kursivoidut kohdat ovat lainauksia Rikolliseksi kasvatettu -kirjasta. Lue näyte e-kirjasta. Näytteen äänikirjasta voi kuunnella täällä.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Älkää nyt nuoret ainakaan rikolliseksi alkako, kaikki noi huumeet vie aivosolut, kuten sakestakin näkee.

Kommentit suljettu.