Uutuuskirja: Silminnäkijöiden kertomukset paljastavat Syyrian sodan karmeudet

Syyriassa asunut ja sieltä raportoinut toimittaja Saana-Maria Jokinen tarkastelee uudessa Ääniä sodasta -kirjassaan pitkään jatkuneen Syyrian sodan taustoja, tapahtumia ja Suomeen asti ulottuneita vaikutuksia.

Tavallisten syyrialaisten ja kansannousuun osallistuneiden kertomukset avaavat arkea taisteluiden keskellä.

Arabikevään mielenosoituksista käynnistynyt Syyrian konflikti on ollut valtava humanitaarinen katastrofi. Kuolonuhreja on satoja tuhansia, ja noin puolet Syyrian väestöstä on joutunut jättämään kotinsa.

Euroopassa konflikti on näkynyt muun muassa syksyn 2015 pakolaiskriisinä. Sota loi edellytykset myös terrorijärjestö ISISin synnylle, minkä jälkeen median kiinnostus on kohdistunut pitkälti ääri-islamisteihin. Samaan aikaan Bashar al-Assadin hallinnon toistuvat sotarikokset siviilejä kohtaan ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

”Ääri-islamistien vahvistumista edisti epäilyksettä myös syyrialaisten syvä pettymys kansainväliseen yhteisöön ja etenkin länsimaihin. Syyriassa ennen sotaa tapaamillani ihmisillä oli usein tuntunut olevan lähes naiivin optimistinen kuva länsimaista. Konfliktin puhjettua syyrialaiset olivat aidosti ymmällään, kun länsimaat eivät olleetkaan halukkaita osoittamaan tukeaan demokratiaa ja perusoikeuksia vaativille syyrialaisille”, Sanna-Maria Jokinen sanoo.

Ääniä sodasta on Syyriassa asuneen Jokisen syväluotaus sotaan ja elämään sen keskellä. Teoksessa muun muassa kansannousun aktivistit ja tavalliset syyrialaiset kertovat kokemuksistaan kohta puoli vuosisataa maata hallinneen al-Assadin suvun diktatuurissa. Kertomuksissa kuvataan esimerkiksi koulun ylläpitämistä Aleppon pommitusten keskellä, todistetaan kemikaali-iskua Itä-Ghoutassa ja kuvataan oloja Syyrian vankiloissa.

”Keski-ikäinen mies, joka oli kotoisin Idlibistä, ihmetteli monen muun kohtaamani syyrialaisen lailla kansainvälisen yhteisön huolta ainoastaan kemiallisten aseiden käyttöä kohtaan. Hän ei pystynyt ymmärtämään, miksi tynnyripommien kaltaiset aseet, jotka olivat konfliktin aikana surmanneet kemikaaleihin verrattuna moninkertaisen määrän siviilejä, eivät tuntuneet kiinnostavan ketään”, Jokinen kertoo eräästä kohtaamisesta.

Propaganda ja valeuutiset ovat vaikeuttaneet tasapainoisen kuvan saamista sodasta, ja lukuisat toimittajat ovat myös joutuneet maksamaan hengellään matkattuaan paikan päälle selvittämään tapahtumien todellista kulkua.

Saana-Maria Jokinen on työskennellyt vuosia Lähi-itään erikoistuneena vapaana toimittajana ja raportoinut sodasta ja sen vaikutuksesta mm. Turkista ja Libanonista käsin. Hän on myös asunut Syyriassa.

Ääniä sodasta on julkaisty myös e-kirjana. Lue näyte kirjasta täältä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone