Uutuuskirja kokoaa yhteen Kimi Räikkösen F1-uran ja konkaritoimittajan muistelmat – lue muutama poiminta yhteiseltä matkalta

Legendaarinen formulatoimittaja Heikki Kulta on kirjoittanut kirjan Kimi Räikkösestä.

Iceman – Kimin matkassa ei ole Räikkösen muistelmateos, vaan formuloita läheltä seuranneen toimittajan tarina yhteisistä vuosistaan Räikkösen kanssa.

Kulta on ollut paikanpäällä peräti 371:ssä F1-kisassa ja seurannut Räikkösen matkaa avauskisasta mestaruuteen ja tähän päivään saakka.

Hän on haastatellut Räikköstä lukemattomia kertoja F1-varikolla ja sen ulkopuolella. Hän tuntee myös Kimin perheen ja muut taustajoukot. Herrasmiehen maineessa oleva Kulta on päässyt yhtenä aniharvoista toimittajista Räikkösen lähipiiriin.

Kulta on koonnut kirjaansa vanhaa haastattelumateriaalia ja omia muistojaan. Moni F1-kulisseissa sattunut tapahtuma saatetaan nyt ensi kertaa päivänvaloon, joten vannoutuneelle formulafanille kirja on taatusti mielenkiintoista luettavaa.

Vauhtiakaan ei kirjasta puutu.

Vuonna 2005 ika-ajossa Kimi tuikkasi Monacon kapeassa katurännissä uransa parhaan kierroksen.

”Mykistävä vetäisy sai maailmanmestari Michael Schumacherin haukkomaan henkeään, kun lähimmäs päässyt Fernando Alonsokin jäi Kimistä puoli sekuntia.
Tuo aika-ajoveto sai kaikkein kokeneimmatkin F1-kynäilijät ihailemaan ääneen näkemäänsä.
”Kimille ei näytä löytyvän mitään äärirajoja. Hän hyökkäsi samalla asenteella kuin Barcelonassa, että mitään hävittävää ei ole. Näköjään hänellä ei ole lainkaan mielikuvitusta siitä, mitä voisi menettää,
englantilaisen Autosportin Nigel Roebuck kirjan mukaan veikisteli.

Kimi Räikkösen debyyttikausi Ferrarilla vuonna 2007 päättyi mestaruuteen. Hän täytti 28 vuotta vain neljä päivää ennen Brasilian ratkaisevaa finaalikisaa

Kirja keskittyy pitkälti moottoriurheiluun, mutta toki Kimin vahdikkaat ja kosteahkot nuoruusvuodet käydään läpi sivuilla – kohdettaan kunnioittaen.

Kimistä tuli niin suuren luokan julkkis, että joku bongasi hänet aina vapaa-ajalta. Kultakin joutui antamaan aiheesta lausuntoja ulkomaisille lehdille.

Ryyppäsikö Kimi itsensä ulos MM-taistosta?” muistelee Kulta saksalaislehden tylyä otsikkoa.

”Jo siinä kohtaa jämähti aamupalan croissant sananmukaisesti kurkkuuni.
Ymmärrän kohtuullisesti saksaa, ja se, mitä en ymmärtänyt, oli helppo päätellä”
, Kulta kertaa kirjassaan.

Urheilusivun yläosan täyttänyt juttu uutisoi, miten suomalaislehti oli pari viikkoa aiemmin kertonut Kimin muutaman kaverinsa ja kihlattunsa Jennin seurassa ryypänneen rankasti Hangon satamassa ja sitten pudonneen yläkannelta niin, että olisi hyvinkin voinut loukkaantua vakavasti.
Sitten Bildin tarina eteni Turun Sanomien toimittaja Heikki Kullan selvitykseen, miten tuohon aikaan Suomessa juhlitaan joka vuosi juhannusta – keskikesän yötöntä yötä – niin, että koko maassa kaikilta menee kuppi nurin

Kirjassa muistellaan ikimuistoista kisaviikonloppua, jolloin Sirkka-mummokin pääsi kisoihin.

Kimin ensi visiitillä Ferrarin kuljettajana Saksaan Nürburgringin kisaviikonloppuna tahtomattaan suuren huomion keskipisteeksi nousi hänen 81-vuotias Sirkka-mumminsa.
Sirkka Pietilä sai 80 vuotta täyttäessään perheeltä lahjaksi koeajon karting-autolla Hangossa. Nürburgringille mummi saapui Ferrarin kutsuvieraspassilla ja pääsi näin ensi kerran seuraamaan paikan päältä tyttärenpoikansa F1-kisaa.
– Palkkiomatkalla mummi on. Hän pitää tavallisesti Kimin ja Jennin koiria, kun me muut olemme kisoissa. Kimi on monet kerrat kutsunut hänet kisoihin, ja nyt se sitten järjestyi, Paula Räikkönen selvitti.

Monet muistelmat avaavat Räikkösen persoonaa. Tunnetusti hän ei nauti haastatteluista ja ympärillään pyörivästä härdellistä.

En käytä Facebookia. Jos voisin heittää puhelimeni menemään, tekisin sen todennäköisesti. Se on aina äänettömällä, enkä pidä siitä, kun ihmiset soittavat. Ilman näitä vehkeitä pystyttiin elämään, kun kadunkulmissa oli puhelinkoppeja. Minua ei kiinnosta kertoa kaikille mitä teen ja missä olen. Haluan tehdä asioita yksityisesti ystävieni tai perheen kanssa ja se siitä.

Kirjassa kuullaan myös Kimin vaimon Minttu Räikkösen mietteitä. Hän kertoo muun muassa sen, millainen isä Kimi on.

Rakastava isä ja on tosi ihana lapsille. On rakastava ja on läsnä. Isyys on tullut hänelle luonnostaan. Silloin, kun on kotona, Kimi elää perheelleen. Hän leikkii lasten kanssa, mutta lukupuolen ehkä minä hoidan sitten enemmän. Kumpikaan meistä ei ole mitään laulajia. Kimi on enemmän tekojen mies, touhuaa paljon ja tekee koko ajan mitä tahansa lapset pyytävät. He pyytävät ja sitten tehdään.

Ääneen pääsee myös Kimin kuntovalmentaja Mark Arnell, joka antaa – kuin bonuksena – kuntovinkkinsä varttuneille aikuisille.

Itse harjoittelemiseen neuvosta käy, että jos et treenaa, niin aloita. Ihan vaan niin, että hengästyy. Jos sitten käyt jo päiväkävelyllä, ala hölkätä. Jos käytät soutulaitetta, rankenna vähän systeemejä, ja jos teet jo tehoharjoituksia, lisää siihenkin intensiteettiä. 40-vuotiaalle tämä olisi nopein konsti päästä siihen harjoitustahtiin. On kuitenkin mahdotonta sanoa noin yleisesti, mikä sopii kenellekin, Arnall setvii.

Kirja avaa myös formulakuljettajien sielunmaisemaa.

Kulta toteaa kirjassaan, että kilpa-ajajalle on varmasti vaikeinta oppia ne säännöt, joita ei ole kirjattu mihinkään ylös, eli kuinka kovaa pitää ajaa ja kamppailla hankkiakseen kilpaveljien kunnioituksen. Parhaimmillaan F1-maailma on täynnä aitoa veljeyttä.

”Charlottessa Kimi tapasi heti ensimmäisen harjoituksen päätyttyä entisen tallikaverinsa Juan Pablo Montoyan. Tämä laahautui Buschin varikkotiloihin, missä Kimi ahersi uuden autonsa kimpussa.
Montoyan nähtyään leveä hymy kohosi Kimin huulille, mutta se haihtui, kun kolumbialainen yllättäen halasi häntä kaksin käsin. Eikä tässä mitään, kun itse seisoin siinä vieressä, Montoya tuli tervehtimään ja halasi minuakin. F1-aikoina en muistanut, että olisimme juuri edes tervehtineet toisiamme, kun kuljettaja tuntui aina katsovan jonnekin muualle.”

Kursivoidun kohdat ovat kirjasta Iceman – Kimin matkassa. Kirja on saatavilla myös e-kirjana ja äänikirjana. Kuuntele näyte Mikko Leskelän lukemasta äänikirjasta.

Heikki Kulta (s.1955) on työskennellyt vuodesta 1978 asti Turun Sanomissa, ja hän raportoi myös Helsingin Sanomissa. Hän tekee myös F1-ennakoita ja kolumneja. Hän on kirjoittanut aiemmin elämäkerran Mika Salo – Elämäni.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone