Tyylikäs lähtö

Tyylikäs

Ohjaaja: Zach Braff. Pääosissa: Morgan Freeman, Michael Caine, Alan Arkin, Joey King, Matt Dillon, Christopher Lloyd, Ann-Margret, John Ortiz, Peter Serafinowicz. 97 min. K12.

Joe (Michael Caine) on seniorikansalainen, jolla on ongelmia velkansa lyhennyksessä lainakulujen kolminkertaistuessa yhdessä yössä. Asiaa selvittäessään hän joutuu aseellisen pankkiryöstön silminnäkijäksi. Verettömän ja nopean operaation innostamana Joe päättää toistaa tempun ystäviensä kanssa, kun heidän entinen työnantajansa jäädyttää eläkerahastonsa.

Tyylikäs lähtö (engl. Going on Style) on uudelleenfilmatisointi Martin Brestin vuonna 1979 ohjaamasta Going in Stylesta, joka Suomen markkinoilla kääntyi muotoon Vauhtivaarit. Tuolloin kankaalla nähtiin kolme aikakautensa ehtoopuolella ollutta tähteä, kun rötöstä suunnittelivat George Burnsin, Art Carneynin ja Lee Strasbergin näköiset herrat. Nyt päärooleihin on valittu Michael Caine, Morgan Freeman ja Alan Larkin, minkä lisäksi myös sivuroolien nimilista on vakuuttava sisältäessään muun muassa Ann-Margretin, John Ortizin, Kenan Thompsonin ja Matt Dillonin.

Kolmen hienon näyttelijän keskinäinen kemia onkin ainoa seikka, joka tekee Tyylikkään lähdön katsomisesta siedettävän kokemuksen. Tekijät ovat tästä tietoisia, ja herrakerhon keskinäiseen vuorovaikutukseen on viittaus kohtauksessa, jossa he laittavat puvut päälleen ja kasvoilleen Rat Pack -naamarit.  Kolmikon karisma kannattelee elokuvaa, mutta ei poista sitä, että hahmot ovat aidon historian omaavien persoonien sijaan sympaattisia pappaluonnostelmia.

Hollywood himoitsee seniorien eläkerahoista siivuaan tuottamalla yhä enemmän The Best Exotic Marigold Hotelin (2011) ja Kvartetin (2012) kaltaisia elokuvia. Tyylikäs lähtö on hengeltään lähempänä Space Cowboysin (2000) ja Last Vegasin (2013) tyyliä, jossa vanhat miehet kieltäytyvät käyttäytymästä odotusten mukaisesti polttamalla pilveä, hurjastelemalla makuukamarissa – ja ryöstämällä pankin. Stereotypioita laiskasti rikkovien hetkien sijaan muistiin jää voimakkaammin kohtaus, jossa Caine yrittää nousta modernista tuolista tavalla, joka tuo mieleen Jacques Tatin fyysisen komiikan.

Rikos- ja urheiluelokuvista tuttu harjoittelumontaasi ja itse ryöstö eivät nekään pidä otteessaan. Suunnitelman keskeisin osa on alibin luominen, jossa ei ole realismin häivää kaiken käydessä aivan liian helposti. Sen sijaan pankkikeikkaa edeltävä, pieleen menevä yritys hankkia illallisainekset kaupan kassan ohi on elokuvan parhaita hetkiä.

Tyylikkään lähdön pyrkimyksenä on tuottaa hyvää mieltä, mutta sen voisi tehdä myös tavalla, jossa olisi hitunen omaperäisyyttä, yllätyksellisyyttä tai särmää. Nyt käsikirjoitus on samalla tavoin hampaaton kuin päähahmonsa ja todellisia ryöstön uhreja katsojat.

J. K. SILVENNOINEN

Voit katsoa elokuvan Elisa Viihde Vuokraamosta.

Osallistu Smurffit-leffakisaan, voit voittaa Sonyn PlayStation 4 -pelikonsolin.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone