Tony Johansson: Kolmas matkustaja

Tony Johansson: Kolmas matkustaja, Like 2016,  224 s.

Vuosikymmenen rikos

Ruotsalaisen Tony Johanssonin esikoisromaani on niin hyvin ja taitavasti kirjoitettu dekkari, ettei sitä uskoisi ensimmäiseksi.  Kaiken lisäksi esikoiskirjailija Johansson valmistelee väitöskirjaa taloushistorian alalta. Ehkäpä kuivahkolta kuulostava oppineisuus on vienyt Johanssonin toiselle äärilaidalle, rikollisen jännityskirjallisuuden pariin. Toki Johansson on kirjoittanut artikkeleita ja kolumneja jo vuosia.

Kolmas matkustaja jakaantuu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa romaanin päähenkilö, malmölainen lehtimies Erik Larsson, tekee juttua kolarista, jossa auto on ajanut tunnetun äärioikeistolaisen poliitikon päälle. Poliitikko on kuollut. Yliajaja on hävinnyt. Eikä tapauksella ole todistajia. Tai niin aluksi luullaan.

Yllättäen Erik Larsson löytää kuitenkin maahanmuuttajan, joka näki yliajon ja voisi toimia tapahtuman todistajana. Mutta hän, Abdel, katoaa, eikä juttu saa jatkoa, ei vielä vuonna 2001.

Eletään maailmanhistorian välivaltaisia aikoja, hetikohta New Yorkin  kaksoistornien terroristihyökkäyksen jälkeen.

Johansson kirjoittaa vaikeaa poliittisen jännitysromaanin ja vakoilu -seikkailun välimaastoa. Isoveli valvoo kaikkea ja kaikkia, politiikan teko ei huomioi yksilöitä, liikutaan moraalin yläpuolella lähes jumalankaltaisten päättäjien maailmassa. Kuka on terroristi, kuka puolustaa vapautta ja mihin hintaan? Miksi äärioikeistolainen poliitikko tapettiin. Ja miksi paperittomat maahanamuuttajat ovat niin tärkeässä osassa? Lukijan niskakarvat saattavat nousta pystyyn useamman kerran, meno on sen verran huikeaa ja arvaamatonta.

Ensimmäisen osan meno on siis railakasta ja tehokasta. Toinen osa tapahtuu kymmenen vuotta yliajon jälkeen. Johansson on hidastanut tapahtumien rytmiä, mutta liikkuu yhä syvemmissä ja  sameammissa vesissä. Toisessa osassa sekä Larsson että lukija saavat vähitellen vastauksia ensimmäisen osan herättämiin kysymyksiin. Eikä totuus tälläkään kertaa ole kaunis, saati puhdistava. Ruotsalainen yhteiskunta esittäytyy kaikessa karuudessaan.

Jännityksen ystävät odottavat jo innolla Johanssonin seuraavaa romaania.

Jussi Wahlgren

Lue Kolmas matkustaja Elisa Kirjassa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone