Tomorrowland – A World Beyond

tomorrowland-a-world-beyond-poster

Ohjaus: Brad Bird. Pääosissa: Britt Robertson, George Clooney. 129 min. K-12.

Disney's TOMORROWLANDTomorrowlandPh: Film Frame©Disney 2015

Tomorrowland – A World Beyond on saanut Pirates of the Caribbean-elokuvien tavoin innoituksen Disneyn teemapuiston kohteesta, tässä tapauksessa tulevaisuuden mahdollisuuksia esittelevästä alueesta. Puistoista ja elokuvasta löytyykin yhtymäkohtia, sillä molemmat ovat sadunomaisia, suurellisia, mahtipontisia ja epäaitoja.

Elokuvassa Tomorrowland on toisessa ulottuvuudessa sijaitseva kaupunki, jonka suuret keksijät suunnittelivat ihmiskunnan pelastukseksi. Jotain meni kuitenkin pieleen, ja paikan olemassa olo päätettiin salata Maan asukkailta. Tarkoin valituille yksilöille jaetaan kuitenkin vapaalippuja tulevaisuuden yhteiskuntaan.

Elokuva alkaa New Yorkin maailmannäyttelystä 1964. Ilmassa leijuu lentoautojen sijaan kylmänsodan kiihdyttämää kohtuutonta uskoa tulevaisuuden keksintöjen kaikkivoipaisuuteen. Vietnamin sota ja öljykriisi odottavat vielä itseään.

Tomorrowland – A World Beyond henkii samaa luottamusta tekniikan kehityksen mahdollisuuksiin. Edistyksen suurimmaksi esteeksi ovat nousseet lajinsa ja planeettansa väistämättömään tuhoon alistuneet ihmiset.

Tomorrowland_800j

Muutos konkretisoituu Frankin (George Clooney) hahmossa, jonka uteliaisuus ja lapsenomainen into muuttuvat vuosikymmenten saatossa eristäytyneen äkäpussin kyynisyydeksi. Laajempi viittaus tieteen rappiotilaan ovat kuvat Nasan avaruuskeskuksen purku-urakasta. Toivoa paremmasta edustaa nuori ja optimistinen tiedenörtti Casey (Britt Robertson).

Tomorrowlandissa on tavoiteltu vanhojen Disney-tuotantojen ja Steven Spielbergin seikkailuelokuvien tunnelmaa ja taianomaisuutta, mutta siinä onnistutaan vain lyhyinä hetkinä. Nykymenoa nuhtelevat ja sen turmiollisuudesta varoittavat huomiot ovat oikeansuuntaisia mutta sävy turhan saarnaava.

Elokuva sisältää myös Men in Black -henkistä scifiparodiaa ja viittauksia Brad Birdin Pixar-uraan. Ne ovatkin ainoita asioita, jotka muistuttavat ohjaajan maineteoista animaation parissa. Etenkin näyttelyohjaus on kömpelöä, mistä kärsivät erityisesti lapsinäyttelijät Clooneyn ja Hugh Laurien hoitaessa hommansa rutiinilla.

Vaikka Tomorrowland kertoo tieteentekijöistä, on se poikkeuksellisen epätieteellinen elokuva. Uskottavuuden rajat ylittävät käänteet eivät toisaalta yllätä, kun tietää, että käsikirjoittajana on toiminut Lost-sarjasta vastannut Damon Lindelof.

Kiinnostavin piirre on värväysrobotti Athenan (Raffey Cassidy) ja Frankin erikoinen suhde. Kypsään ikään ehtinyt keksijä suhtautuu pikkutytön muodon saaneeseen koneeseen katkerasti kuin petetty mies ex-puolisoonsa. Romanttiset viittaukset eivät ole yhtä suorasukaisia ja seksuaalisviritteisiä kuin Ex Machinassa, mutta tämänkaltaiselle elokuvalle poikkeuksellisia.

J. K. SILVENNOINEN

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone