Timo J. Tuikka kirjoitti hulvattoman romaanin Kekkosesta: ”Vaikka Kekkonen oli Suomen kaikkien aikojen taitavin poliitikko, hän ei ollut sen kummempi ihminen kuin muutkaan”

Kirjoittamisen sekatyömiehen Timo J. Tuikan uutuusromaani Kekkosen salaiset päiväkirjat kuvaa lennokkaasti, hävyttömästi, humoristisesti ja tragedialla höystettynä presidentti Urho Kekkosen elämää Neuvostoliiton ja salaisten lemmenseikkailujen ristipaineessa.

Mistä sait idean fiktiiviseen Kekkoskirjaan. Timo?

”Tehtyäni 2000-luvun alussa läjän Kekkos-tutkimuksia ja tietokirjoja, päätin pyhästi, etten tee enää yhtään Kekkos-kirjaa. Yksi suuri UKK-tarina muhi päässäni kuitenkin vuosikymmenen putkahtaakseen ulos romaanina. Fiktion keinoin oli huomattavasti helpompi kuin tutkimuksen kautta kuvata Kekkosen ajan hullunkurista poliittista todellisuutta.  Etenkin 1970-luku oli poliittisesti niin hulvatonta aikaa, että siitä oli vaikea laittaa satiirillakaan paremmaksi.”

Kirjassasi törmäät juoksemalla UKK-arkiston seinään Orimattilasssa ja samalla Kekkosen salaiset päiväkirjat löytyvät lenkkitossulaatikosta. Kirja on täynnä hulvattomia juttuja. Millaista lukijapalautetta olet saanut kirjasta?

”Äiti, vaimo ja anoppi kehuivat kovasti. Kaverienkin mielestä olen kirjoittanut ylivoimaisesti parhaan ja hauskimman teokseni. Suvun ja kaverien ohella olen kyllä saanut paljon positiivista ja oivaltavaa lukijapalautetta. Eilen yksi lappilaislukija soitti ja analysoi, että teokseni kuvaa Kekkosen elämän ohella poliittisen eliitin koko yhteiskunnan läpäisevää nöyristelyn kulttuuria. Totesin, että niinpä kuvaakin. Osa lukijoista tosin on lukenut romaanini tietokirjana, mutta se ei haittaa yhtään.”

Olet kirjoittanut Kekkosesta muun muassa kaksi gradua sekä useita
tietokirjoja.  Mitä Kekkonen on opettanut sinulle?

”Kekkonen on yksi parhaimpia ihmisyyden ja politiikan kuvastimia. Urkin kautta on helppo ymmärtää, että ihminen voi samaan aikaan olla läheisiään kohtaan todella empaattinen ja julma ja poliitikko voi olla yhtä aikaa epäitsekäs patriootti ja kiero narsisti. Vaikka Kekkonen oli Suomen kaikkien aikojen taitavin poliitikko, hän ei ollut sen kummempi ihminen kuin muutkaan.”

Kekkonen sekä ”kekkosta muistuttavat hahmot” ovat seikkailleet kirjoissa ja elokuvissa jo vuosikymmeniä. Parhaillaan suunnitellaan myös elokuvaa Kekkosen elämän viimeisistä vuosista. Vieläkö itse aiot kirjoittaa Kekkosaiheisia teoksia?

”En takuulla, mutta vannomatta paras ja riippuu siitä, miten teos määritellään. Voisin kyllä kirjoittaa Kekkosesta 300 -osaisen tv-sarjan ”Kekkosen aika – näin me sen koimme”.

Miten Kekkonen suhtautui hänestä tehtyyn satiiriin?

”Kuten ihmiset yleensä, Kekkonenkin oli parempi vääntämään vitsiä muista kuin itsestään. UKK oli armoton satiirikko ja sanankäyttäjä, joka rakasti kiivastakin sanailua. UKK oli yleensä paksunahkainen, mutta joskus hän loukkaantui itseensä kohdistuneesta pilkasta. Presidentti kykeni itseironiaankin useimmista asioista, mutta kalastus oli Kekkoselle pyhä asia. Hänen kärsimistään kalastustappioista oli vaarallista vitsailla.


Mitä itse luet tällä hetkellä?

”Juuri tällä hetkellä luen vastauksiani toiseen kertaan, ja pohdin ovatko ne ihan tyhmiä. Kirjoista minulla on kesken noin 80 kirjaa. Aloittamistani kirjoista pääsen loppuun alle 10 % ja niistäkin suurimman osan yli vuosi aloittamisen jälkeen. Viimeisin ihan kokonaan loppuun luettu kirja oli J P Koskisen Tulisiipi. Luin vetävän tarinan melkein yhteen pötköön, kun vähän pahaa aavistelin, miten Yhdysvalloista Neuvostoliittoon lähteneille suomalaissiirtolaisille käy. Tuntematon Kimi Räikkönen on jo yli puolimatkan krouvissa, joten saatan ehtiä sen maaliin ennen kuin Kimi lopettaa uransa.

Kekkosen salaiset päiväkirjat on saatavilla e-kirjana ja äänikirjana. Lue näyte täältä.

Kuva: Juha Janhonen

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone