Tiesitkö tämän Ben-Hur -elokuvista? – Massiivisia kohtauksia ja dramatiikkaa

ben-hur 2016

Lew Wallacen vuonna 1880 ilmestyneestä Ben-Hur: A Tale of Christ -klassikkoromaanista on tehty kolme filmatisointia, joista uusin In the Name of Ben Hur   sai ensi-iltansa viime vuonna. Nyt elokuva on saapunut nettivuokraamoihin.

Ben Hur (1925)

Esimmäinen Ben-Hur -elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1925. Ben-Hurista tuli mykän elokuvan aikakauden kallein elokuva. Elokuvan tekeminen maksoi ennätykselliset 3,9 miljoonaa dollaria. Vain vuonna 2011 tehty The Artist on kalliimpi mykkäelokuva.

ben hur 1925

 

Elokuva näyttelijäkaartin ja avustajien määrän väitettiin olevan jopa 125 000 henkeä. Elokuvaa kuvattiin aluksi Italiassa, mutta kuvaukset siirrettiin Hollywoodiin onnettomuuksia ja vaikeuksien takia.

Elokuvan kuvauksia varjosti suru, kun yksi näyttelijä ja viisi hevosta kuoli sotavaunukilpailukohtausta tehdessä.

Ben Hur (1959)

Toinen Ben-Hur -filmatisointi sai ensi-iltansa 18. marraskuuta 1959 New Yorkin Loews -teatterissa. Myös toinen versio oli aikanaan hyvin  kallis elokuva, mutta se tuotti lopulta sijoitetut rahat moninkertaisesti takaisin.

Tuotanto oli massiivinen: 100 000 roolipukua ja 300 lavastetta, joiden tekemiseen tarvittiin yli miljoona kiloa kipsiä ja 40 tuhatta kuutiota puutavaraa.

ben hur 1959

Elokuvahistoriaan lähtemättömästi jäänyttä sotavaunukilpailua varten tehtiin elokuvahistorian suurimpiin kuuluva lavaste eli tarkka kopio Colosseumin stadionista. Kohtauksessa oli mukana 78 hevosta.

Ratsastusradalle ja sen viereiselle harjoitusradalle kuskattiin 40 000 tonnia valkoista hiekkaa.

Ben-Hur voitti peräti yksitoista Oscar-palkintoa, joka on ennätys. Samaan ovat yltäneet vain Titanic (1997) ja Taru Sormusten herrasya: Kuninkaan paluu (2003).

Elokuvan teon synnyttämä stressi aiheutti tuottajalle Sam Zimbalistille sydänkohtauksen kesken kuvausten ja vei hänet 54-vuotiaana  hautaan ennen kuin hänelle ehdittiin luovuttaa Oscar-palkinto parhaasta elokuvasta.

Ben-Hurin yleisömenestys oli sen astisen elokuvahistorian toiseksi paras. Enemmän katsojia oli saanut vain Tuulen viemää (1939).

In the Name of Ben Hur  (2016)

Ben-Hur päivittyi 3D-aikaan viime vuonna  Timur Bekmambetovin ohjaaman elokuvan  myötä. Pääosia esittävät Jack Huston, Morgan Freeman ja Toby Kebbel.

ben hur 2016 2

Uusin Beh-Hur ei kumartele vanhoille klassikoille, vaan se on rohkeä päivitys klassisesta tarinasta.

Kuuluisa takaa-ajokohtaus kestää noin kymmenen minuutta. Kohtaus piti alun perin kuvata Circus Maximus -areenalla Roomassa, mutta viranomaiset eivät myöntäneet kuvauslupaa, koska historiallisen paikan pelättiin tärveltyvän vauhdikkaita stunt-kohtauksia tehdessä. Kohtaus kuvattiin lopulta elokuva-teemaisessa huvipuistoissa Cinecittà Worldissa Rooman lähettyvillä

Elokuvantekijät välttivät viimeiseen saakka digitaalisia malleja. Niitä käytettiin vain silloin, kun kuvaamisen oli liian vaarallinen

Myös äänimaisemasta haluttiin luoda mahdollisimman aito. Esimerkiksi kavioiden äänet tallennettiin hevosiin kiinnitetyillä mikrofoneilla.

Ben-Hurin piti tulla Suomen elokuvateattereihin ­7. lokakuuta 2016, mutta kotimainen maahantuoja perui ensi-illan. Maahantuja laski, että elokuvaa ei kannata tuoda teattereihin.

In the Name of Ben Hurin voi katsoa nyt muun muassa Elisa Viihteen vuokraaamosta.

Vuoden 1959 Ben-Hur on saatavilla myös vuokraamosta.

Lähteet: Moviefone.com, Elokuvauutiset.fi, Wikipedia

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone