Tiesitkö? Näin paljon kirjailija saa yhdestä kirjastonlainasta korvausta

Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto on tilittänyt tekijänoikeuskorvauksia yli 7,9 miljoonaa euroa yhteensä 9535:lle kirjallisuuden tekijälle. Korvaukset maksetaan maanantaina 2.12.2019.

Nyt maksettavista korvauksista valtaosa on lainauskorvausta. Yhdestä lainasta korvausta maksetaan 26 senttiä. Kirjailija saa siis sadasta kirjastolainasta korvausta 26 euroa, kääntäjä puolestaan puolet siitä eli 13 euroa.

Lainauskorvaus on valtion budjetista rahoitettava tekijänoikeuskorvaus, jonka Sanasto jakaa kirjailijoille ja kääntäjille heidän teostensa kirjastolainaamisesta. Tekijän saama korvaus maksetaan käytön mukaan, ja se perustuu hänen teostensa yhteenlaskettuun lainamäärään. Korvaukset maksetaan edeltävän vuoden lainaustilastojen perusteella.

”Lainauskorvaukset ovat tuoneet taloudellisen helpotuksen, jota en ennalta aavistanut ja jota ilman tuntuisi nyt vaikealta elää. Mutta ne ovat tuoneet myös tiedon, että suomennoksiani luetaan, että työlläni on merkitystä. Kiitos Sanasto ja kirjastojen käyttäjät!”, suomentaja Kaisa Kattelus toteaa.

juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Sanasto tilittää lainauskorvausten lisäksi tekijänoikeuskorvauksia myös muun muassa kirjallisuuden radio- ja televisiokäytöstä sekä julkisesta esittämisestä.

”Lainauskorvaus on vakiinnuttanut paikkansa kirjailijoiden ja kääntäjien joululahjana. Tänä vuonna upeaa on se, että lainaustilastot saatiin nyt ensimmäistä kertaa jokaikisestä Suomen kirjastosta, kun aiemmin käytössä on ollut otanta”, kertoo Sanaston toiminnanjohtaja Anne Salomaa.

Edit klo 14.42: korjattu oikea nimi

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone